Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 28. 16:40, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír/MTI

Volt, ahol tetőket bontott, Győrben csak egy koncertet fújt el a szél

Volt, ahol tetőket bontott, Győrben csak egy koncertet fújt el a szél

Az ország nyugati megyéit, a Balatonnál élvezők tömegét érintette a leginkább a szombat este megérkezett hidegfront. Sopronban 92 kilométeres óránkénti sebességű lökéseket is mértek. Győrben elhalasztottak egy koncertet.

A szombat este érkezett front viharos széllel csapott le az ország nyugati és középső részére, majd fokozatosan tolódott kelet felé, záporokat, zivatarokat és károkat okozva. Mögötte 10 fokkal hűvösebb levegő áramlik, ezért megszűnik a kánikula. A front is elgyengül felettünk.

Ma nap közben a középső területeken, délen és északkeleten számíthatunk további záporokra, zivatarokra. A szelet a Dunántúlon erős, időnként viharos lökések kísérhetik, míg keleten mérsékelt marad a légmozgás. A minimumok nyugaton 14 és 17 Celsius fok, keleten 17 és 22 Celsius fok között várhatóak.
A Dél-Balatonon vonatkéséseket okozott a szombat esti vihar, de vasárnap hajnalban helyreállt a menetrend.

Győrben a tegnapi erős szél miatt mára halasztották a harmincezer nézőre számító Chico-koncertet. Győrben szombaton este tartották volna a hagyományos nyárzáró ingyenes koncertet, melyre harmincezer embert vártak. Az idén a Gipsy Kings alapítója Chico, és együttese lépett volna föl, ám a városháza operatív stábja a meteorológiai szolgálat közvetlen információi alapján, a biztonság érdekében lefújta a koncertet. A ma este már Franciaországban fellépő művészek vállalták, hogy vasárnap délután kettőkor megtartják a koncertet.

Keszthelyen a vásártéri épület paláját bontotta meg a szél. A tető darabjai a környező járdákra és az útra szóródtak. A keszthelyi tűzoltók a házat körbekerítették, a helyreállításról az épület fenntartója gondoskodik.
A Dunántúlon az eddigi jelentésrek szerint csak kisebb károkat okozott a tegnap esti vihar, noha például Sopronban 92 kilométeres szelet is mértek.
Vasárnap napközben északnyugaton és délkeleten számíthatunk több napsütésre, az ország középső harmadán több lesz a felhő, és az Északi-középhegység térségében zápor, gyenge zivatar is kialakulhat. Lassan csendesedik a szél és mérséklődik a meleg: nyugaton 22 és 26 Celsius fok, keleten 25 és 30 Celsius fok körül alakul a hőmérséklet - írja az Időkép.hu.

Kissé változékonyabb lesz az időjárás, nyugaton olykor szeles, felhős lesz az idő, keleten továbbra is nyárias időre számíthatunk.
A jövő hét első felében is túlnyomóan napos időre számíthatunk, de helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, főként északon, északkeleten zápor, zivatar is előfordulhat. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) az ország területén nem várható.

Lakatos Mónika meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője a szokatlan augusztus végi időjárásról a NOL-nak elmondta: a nyári hónapokban bármikor előfordulhat hőhullám, ám augusztus huszadika után ez valóban kevéssé jellemző. Legutóbb 1992-ben volt ilyen augusztus végi forróság, azt megelőzően 1954-ben. Az elmúlt száz év idősorai szerint az évszakok közül a nyári átlaghőmérséklet emelkedett a legjobban, ez esetben 1,2 Celsius fok a növekedés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.