Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Május 13. 06:53, szombat | Belföld
Forrás: mti

VOSZ Barométer: inkább optimisták a vállalkozások

VOSZ Barométer: inkább optimisták a vállalkozások

A cégvezetők többsége optimistán tekint az idei évben várható gazdasági folyamatokra a vállalkozások kilátásainak mérésére indított VOSZ Barométer fő indexe szerint, amelynek első értéke 61 pont lett - közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) az Egyensúly Intézettel közösen készített felmérésük alapján pénteken.

A VOSZ Barométer több mint 400 vállalkozás megkérdezésével készül, a jövőben negyedévente jelenik majd meg, fő indexének értéke 0 és 100 pont között mozoghat.

A tájékoztatás szerint az első VOSZ Barométer alidexei közül a pénzügyi helyzeté 74 pont, az üzleti hangulaté 62 pont lett. A leggyengébb értéket a beruházási hajlandóság alindexe érte el, 49 ponttal. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a korábbinál kevesebb beruházást várnak átlagosan a cégvezetők.

A felmérésben megkérdezettek relatív többsége, 45 százaléka szerint inkább kedvezőek a cégek működésére vonatkozó kilátások a következő negyedévre, 17 százalék szerint nagyon kedvezőek, míg 28 százalék inkább kedvezőtlen, 10 százalék nagyon kedvezőtlen értékelést adott.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint vállalkozásuk idén el fogja érni a tervezett árbevételt, ugyanakkor mindössze 13 százalékuk vár a tavalyinál nagyobb árbevételt az idén. A válaszadók 24 százaléka úgy becsüli, hogy 10 százalékot elérő vagy annál nagyobb árbevételcsökkenéssel zárja majd az évet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során