Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2018. November 05. 06:15, hétfő | Belföld

Wass Albert szobrot avattak

Wass Albert szobrot avattak

Papp Lajos szívsebész avatta fel Wass Albert erdélyi születésű író mellszobrát, születésének 110. évfordulója alkalmából szombaton, a Pest megyei Aszódon.

A mellszobor Babusa János szobrászművész alkotása. Millisits Máté művészettörténész Wass Albert "Üzenet haza" című versének refrénjére - „a kő marad” - utalva azt mondta: "a sziklaformájú kőtömbön álló kőszobor az író állhatatosságát szimbolizálja." Azt mondta: "vannak, akik megkérdőjelezik Wass Albert írói értékeit, de mivel sokan olvassák a műveit, az egyik legnépszerűbb íróként tartják számon."

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az ünnepségen az író munkásságát méltatva kiemelte, hogy műveinek többsége a feltétel nélküli hazaszeretetről szól.
Hozzátette: Wass Albert az amerikai számkivetettségben is rendíthetetlenül igazi patrióta volt, és a távolból is küzdött a ceausescui elnyomó hatalom ellen, ezért több alkalommal merényletet is megkíséreltek ellene.

A művészettörténész kitért arra is, hogy vannak, akik megkérdőjelezik Wass Albert írói értékeit, de mivel sokan olvassák műveit, az egyik legnépszerűbb íróként tartják számon.
Wass Albertnek eddig hozzávetőleg 230 helyen állítottak emléket szobor, vagy dombormű formájában.

Forrás: origo.hu; 444.hu

Képek: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.