Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2011. Április 08. 14:45, péntek | Sport
Forrás: NSO

Webber zárt az élen, de a McLaren nagyon közel van

Webber zárt az élen, de a McLaren nagyon közel van

Mark Webber megtartotta az első helyét a Malajziai Nagydíj pénteki edzésnapján, de a fölénye már nem volt olyan elsöprő, mint az első tréningen: mindössze öt ezreddel verte meg Jenson Buttont. A forró, napsütéses másfél órában Lewis

Mark Webber folytatta remek szereplését a Malajziai Nagydíj pénteki napján: az első szabadedzés után a másodikat is az élen zárta. Ám a korábbi hatalmas különbségek eltűntek, a McLaren pilótái feljöttek az ausztrálra: Jenson Button öt, Lewis Hamilton 134 ezreddel kapott csak ki tőle. A McLarennél ennek ellenére nem volt minden rendben, Button hátsó légterelőjéről letört a mozgatható elem, amelyet pótolni kellett a wokingiak garázsában.

A negyedik Sebastian Vettel lett, alig több mint két tizedre Webbertől, és két ezred híján éppen egy másodperccel az ötödik helyezett Michael Schumacher előtt. A mezőny nagy része a lágy gumiján – amelyen a sárga felirat mellett a Bridgestone által tavaly a jelölésre használt csík is látható már – érte el a leggyorsabb körét, Sepangban ugyanis már sokkal nagyobb a különbség a két gumin elérhető köridő között. Ám a lágy gyengéje, hogy csak az első mért kör igazán gyors rajta.

A ferrarisok is részben azért jártak pórul, és maradtak le talán jobban annál, mint amennyit valójában tudnak, hogy ebben a gyors körükben a forgalomban ragadtak.

Mindez azt jelenti, hogy száraz időmérő esetén a lágy gumi lesz a nyerő. A szabályok szerint azonban az első tíznek muszáj azon a készlet abroncson rajtolnia, amellyel kvalifikálja magát, a topcsapatok pilótái ezért az edzés utolsó húsz percében teletankolt kocsival is kimentek a lágy gumikon, hogy érezzék, mennyit bír a gumi nehéz autón.

S hogy mi lesz, ha nem esik? Hamilton fogadkozott pénteken, megjegyezve, hogy csapata tanult a tavalyi hibájából, és nem követi el ugyanazt a bakit az idén: azaz nem foghat ki a McLarenen az esős időjárás. Tavaly ugyebár az első szakasz elején a boxban maradt a McLaren (és a Ferrari) pilótapárosa, és csak akkor ment ki a pályára, amikor nem csillapodott, hanem még jobban rákezdett az eső, így képtelen volt jobb időt futni, mint a riválisok, ezért kiesett.

Az edzések előtt Pastor Maldonado arról beszélt, hogy szerinte a Williams Malajziában képes lesz a legjobb tízbe kerülni az időmérőn és a versenyen is, majd szavait csapattársához, Rubens Barrichellóhoz hasonlóan korai remek időeredményeivel támasztotta alá. Ám ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy elsőként a Williams párosa tette fel a lágy gumikat az autójára.

A venezuelai aztán később a boxutca bejárata előtt a fűre futott, megcsúszott és orral a gumifalnak ütközött az autója. Ilyet általában esőben szoktunk látni, tipikus újonchiba volt.

A 32-34 fokos forróságban megtartott tréningen (az aszfalt hőmérséklete a felhők megjelenésétől függően 44 és 49 fok között változott, azaz jóval melegebb volt, mint a felhős első gyakorláson) Vitantonio Liuzzi is pórul járt, az egyik rázókőre ráfutva lefulladt, és leparkolta Hispaniáját a pálya szélén.

Az első szabadedzésen meghibásodó Renault-kat – Nick Heidfeld jobb első kereke a célegyenes végén blokkolt le, és a német azzal ment egy kört, mielőtt a boxba ért, míg Vitalij Petrov kitörő bal első kereke miatt kicsúszott a pályáról (a kicsúszást ide kattintva megtekintheti) – a tréning első felében nem lehetett látni, a csapat ugyanis addig nem küldte pályára az autóit, amíg ki nem derítette a meghibásodások pontos okát.

Végül Petrov és Heidfeld is körözhetett, ellentétben Jérome d'Ambrosióval, akinek Virginjén úgyszintén eltört ez első kerékfelfüggesztés, és a csapat nem tudta összerakni autóját délutánra.

Csapattársa, Timo Glock azonban 1:40.866-os időt futott, kényelmesen belül volt a Webber legjobbjához mért 107 százalékos határon (1:43.6), ami jó előjel az új csapatok számára az ausztráliai izgalom után. Karthikeyan 1:43.1-es ideje is a határon belül volt a – melbourne-i rajtról a szabály miatt még lemaradó – Hispaniával. Liuzzi és Heikki Kovalainen hátrébb végzett, de míg az olasz négykerekűje leállt, a finn megtett összesen négy kört.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:14, péntek | Sport

Meteorológiai szolgálat: az időmérőn lehet egy kis eső, a futamon száraz idő várható

Nem kizárt, hogy a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérőjén lesz egy kevés eső, de a vasárnapi futam idejére száraz, meleg idő várható a Hungaroringen - közölte a HungaroMet Zrt. csütörtökön az MTI megkeresésére.

2024. Július 19. 08:09, péntek | Sport

El-selejtező - Idegenbeli győzelme ellenére búcsúzott a Paks

A MPaksi FC 2-0-ra nyert a román Corvinul Huneodara vendégeként a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának csütörtöki visszavágóján, de 4-2-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól és a Konferencia-ligában folytatja szerepl

2024. Július 19. 08:09, péntek | Sport

Kékszalag - Az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte az 56. tókerülő versenyt

A címvédő Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fifty ért elsőként célba az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon csütörtökön Balatonfüreden.

2024. Július 18. 07:47, csütörtök | Sport

Magyar Nagydíj - Herendi sisakban versenyez Norris a Hungaroringen

Lando Norris teljesen egyedi, Herendi sisakban versenyez majd a hétvégén sorra kerülő 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.