Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Szeptember 09. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti

'Zabálják' a brüsszeliek a magyar pogácsát

'Zabálják' a brüsszeliek a magyar pogácsát

Pogácsával, határon túli magyar borokkal, mézeskaláccsal, rétessel, mákos pozsonyi kiflivel, kézműves termékekkel mutatkoztak be a Kárpát-medencei magyarság képviselői az évezredes hagyományokkal rendelkező anderlechti vásáron szombaton.

Anderlecht idén a kerület védőszentje, a X. és XI. század fordulóján élt Szent Guidó halálának ezredik évfordulójára emlékezik. Az ennek alkalmából rendezett, kétnapos, középkori hangulatú kirakodó vásáron és fesztiválon kapott helyet a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodája, a Hunineu iroda standja, amelyen magyar ízekkel és kézműves termékekkel ismerkedhetett meg közelebbről is Anderlecht és Brüsszel lakossága.
A vásárt annak a XIV. században épült, gótikus Szent Guido és Szent Péter káptalantemplomnak a tőszomszédságában tartották, amely alatt Anderlecht védőszentjének földi maradványai is nyugszanak.
A magyar standon partiumi és szerémségi borokkal, korondi kerámiával, kézműves mézeskaláccsal, rétessel és pozsonyi kiflivel várták a szervezők a kíváncsiskodókat. A főszervező elmondása szerint a helyiek közül volt, aki meglepődött azon, hogy egyesek a mákot tésztába töltik és megeszik, de olyan is akadt, aki azt sem tudta, mi az a mák.
"Ez kicsit elüt attól, amit itt megkapnak a boltban, vannak magyar származásúak, akiknek ez még a gyerekkorukat idézi" - mondta az MTI-nek Róka Zsuzsa, a Hunineu iroda kommunikációs menedzsere, aki azt is elmesélte, hogy a helyiek legtöbbször nincsenek tisztában azzal, hogy Magyarország határain kívül, a szomszédos országok területén nagy lélekszámú magyar kisebbség él.
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy melyik a slágertermék a standon, Róka Zsuzsa azt válaszolta, hogy az érdeklődőknek nagyon ízlik a pogácsa, de az aradi és szerémségi magyar borokat is kedvelik az emberek.
Róka Zsuzsa, aki az anderlechti magyar stand főszervezője, arról is beszélt, hogy sikerült jó kapcsolatokat kiépíteniük az anderlechti önkormányzattal, olyannyira, hogy a 2013-as év magyar év lesz a kerületben.

Címkék: Belgium-fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -