Városlista
2024. augusztus 11, vasárnap - Zsuzsanna

Hírek

2012. Augusztus 17. 09:13, péntek | Helyi
Forrás: Horváth Lilla

Záróakkord

Záróakkord

Megérintik egy pillanatra az ember szívét, ahogy rohanva a vonatra a fülünkbe cseng a tangóharmonika hangja; egy gitárvirtuóz dallamával játszadozik a visszhang. Az utca zajában ahelyett, hogy elveszne ez az élmény, egyenesen a szívekig hato

Hány embernek nem dobban meg arra a szíve, mikor elhúzzák a nótáját? Mikor a mikulásnak öltözött szaxofonos ünnepi hangulatot lop a szívébe vagy az egyszerű hétköznapokban egy hegedűszó képes visszarepíteni egy húszas évek-beli filmvászonra az embert. Személy szerint nagy rajongója vagyok ezeknek a tehetségeknek, akiknek nem jut színpad, reflektorfény, hírverés és éppen ettől maradnak igaziak, nyersek és hitelesek. Megérintik egy pillanatra az ember szívét, ahogy rohanva a vonatra a fülünkbe cseng a tangóharmonika hangja vagy éppen egy gitárvirtuóz dallamával játszadozik a visszhang. Az utca zajában ahelyett, hogy elveszne ez az élmény, egyenesen a szívekig hatol.


Valami egészen rendkívüli, szélsőséges érzelmeket vált ki Vadas Nagy Róbert hegedűjátékával az utcán lézengő, vagy éppen a munkába siető emberből. Az egész ember egy paradoxon, ellentéteket megtestesítő lény. Többnyire ismert vidám magyar nótákat játszik, mindeközben a lényéből egy teljesen más életérzés sugárzik. Fiatalkora ellenére a sors már eléggé meggyötörte és sok megpróbáltatáson kellett keresztül mennie eddigi rövid élete során.

Több helyen is fel szokott bukkanni a fiatal zenész, a Duna-kapu tér és a Baross út is kedvelt helyei közé tartozik, de nekem éppen az aluljáróban sikerült elcsípnem. Mesélt a gyerekkoráról, és a zenével, a hegedűvel való viszonyáról. Első hegedűjét édesapjától kapta és már gyerekként magával ragadta a zene világa. A szakiskola mellett azonban nem volt idő és pénz a zenetanulásra így autodidakta módon magától tanulta tovább a dalokat. Az ifjú zenész immár tíz éve tudja éneklésre bírni a hegedűt, de szeretné továbbfejleszteni tudását zeneiskolában, azonban erre jelenleg nincsen pénze így marad az utca egy bizonytalan jövő és egy bizonytalan álom. Ugyanakkor nekünk mindennap olyan egyedi élményt nyújthat, ami bármilyen papírnál és bármennyi pénznél többet ér.

Fehérvári Gábor Alfréd a Free to be us zenekar énekese; aki mostanában szintén az utcán; legtöbbször a Rába parton szokta dallamba önteni a lelkét azt mondta: az akusztikus daloknál semmi sem tudja jobban kifejezni az érzelmeket. Itt nincs stúdió, ilyen-olyan hangfinomító szerkezet, dob, elektronikus aláfestés, semmi. Csak a tiszta mélyről jövő hangok és érzések.


Elcsuklik a hang egy- egy sor végén; és olyan rezgés járja át a dalt és az előadót ami mindenkit magával ragad és egy szinten rezgünk tovább…Ki tudja lehet a zene lehetne az a nyelv amely egymás lelkét szólítja meg, megoldást találna minden problémára. Csak nyissuk ki jobban a fülünket és a szívünket.


A cikksorozatban próbáltam bemutatni néhány olyan arcot az utcáról, akik a zene igazi örömét hirdetik. Elgondolkodtató, hogy a környező városokban már mindenütt ünneplik a zenének ezt a „vállfaját”, sőt Veszprémben nagy kultúrája van; egy több napos fesztiválon mutatják be az amatőr zeneművelőket, akik egy pár nap erejéig kiragadják a tömeget ebből a valóságból. Az alapanyag nálunk is megvan ehhez a csodához, vajon mire várunk még?

Fotó: Nagy Péter

Írta: Horváth Lilla

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 11. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagyon nem mindegy, hogy bekerülsz-e a koleszba

A legtöbb helyen augusztus elejéig várják az egyetemek a kollégiumaikba való jelentkezést.

2024. Augusztus 11. 08:13, vasárnap | Helyi

Az Olimpiai Sportpark tornacsarnokában köszöntötték a Párizsból hazatérő tornászokat

Augusztus 6-án kedden a repülőtérről egyenesen a győri Olimpiai Sportpark tornacsarnokába utaztak a Győri Atlétikai Club tornászai Bácskay Csenge és Mészáros Krisztofer.

2024. Augusztus 11. 07:13, vasárnap | Helyi

Ismét korlátlanul használható a medvei híd

A magyar-szlovák határ északi oldalán a felvidéki Nagymegyer és Medve települések között befejeződtek az útfelújítási munkálatok – tájékoztat az Útinform.

2024. Augusztus 10. 09:10, szombat | Helyi

Tandem-Szem: Ikrény – Párizs kerékpárral

Tandembiciklivel indulnak neki a Tandem-Szem Egyesület tagjai a nagyjából 1700 kilométeres Ikrény-Párizs túrának, hogy a paralimpia megnyitóján részt vehessenek.