Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Január 08. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zavarja a gyermekek alvását az okostelefon

Zavarja a gyermekek alvását az okostelefon

Kevesebbet alszanak azok a gyermekek, akiknek a szobájukban okostelefon vagy táblagép van - derül ki egy amerikai tanulmányból. A Pediatrics orvosi szaklapban megjelent, több mint 2000 iskolás gyermek bevonásával készített tanulmány szerint a 'kis képernyős' eszközök esetén tapasztalt alváshiány csekély mértékben felülmúlta azokat az eseteket is, amikor a gyerekek televíziókészülékkel aludtak egy szobában.

Az eredmények szerint azok a gyermekek, akiknek a szobájukban okostelefon vagy táblagép volt hozzáférhető, éjszakánként átlagosan 21 perccel aludtak kevesebbet, és gyakrabban érezték magukat kialvatlannak, mint azok, akik közelében nem voltak ilyen eszközök. A televíziókészülékkel egy szobában alvó gyerekek naponta átlagosan 18 perccel aludtak kevesebbet társaiknál.

A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, a kis képernyős eszközök jelenléte, valamint a képernyő előtt eltöltött idő összefüggésbe hozható a kevesebb alvással, ugyanis a képernyők által kibocsátott fények hatására kevesebb melatonin - alvást segítő hormon - termelődik. Emellett a telefon közelében alvókat vélhetően zavarhatja a szöveges és chatüzenetek érkezését jelző rezgés.

Egy decemberben publikált kutatás felhívta rá a figyelmet, hogy rosszabbul alszanak és többször panaszkodnak álmosságra napközben azok a felnőttek, akik háttérvilágítással rendelkező e-könyv-olvasókat használnak elalvás előtt. Tudósok szerint a jelenség mögött az ember biológiai órája, a cirkadián ritmus áll, amelyet megzavarnak az elektronikus eszközökből áradó, speciális rövidhullámú és általában kékes színű fények.

A kutatók szerint a kis képernyős, valamint a televíziókészülékek által okozott alváshiány közötti átlagosan hárompercnyi különbség magyarázata az, hogy az előbbieket közelebb tartjuk az arcunkhoz, így jobban érvényesül a belőlük áradó fény hatása, mint a televíziók esetében.

A tanulmány kitért a televíziózás és a videojátékok alvásra nézve káros hatására is. A kutatók szerint minden DVD- vagy TV-nézéssel eltöltött óra majdnem négy, míg a videojátékokkal eltöltött ugyanennyi idő öt perccel kurtítja meg az alvást napi szinten.

A kutatás vezetője, Jennifer Falbe úgy véli, az eredmények óvatosságra intenek az ilyen eszközökkel szemben. A Kaliforniai Egyetem kutatója szerint a kevesebb alvással, valamint az alvásminőség romlásával járó kockázatok között szerepel a rosszabb iskolai teljesítmény, számos viselkedési probléma, a súlygyarapodás, valamint annak a lehetősége is, hogy csökken a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

A kutatásban több mint kétezer 9-12 éves tanuló vett részt 2012 és 2013 között Massachusetts államban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.