Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Szeptember 19. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: orientpress

Zenélve könnyebben megy a nyelvtanulás is

Zenélve könnyebben megy a nyelvtanulás is

Egyre kevesebb zenei általános iskola működik, a heti egy énekóra pedig kevés ahhoz, hogy a népzenei hagyományokat életben tartsuk. A zenélés sajnos egyre inkább már csak a muzsikus családokban természetes, pedig a zene, számtalan előnye mellett, a nyelvtanulás képességét is fejleszti - hangsúlyozta rádiónkban Lukácsházi Győző tubaművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar nyáron kinevezett igazgatója. Hozzátette: a zenével való barátkozást minél előbb érdemes elkezdeni, de a zeneiskolai tanulást, az általános iskola második osztálya előtt nem ajánlja.

'Az emberi hang a legegyszerűbb, bárki számára elérhető hangszer' - fogalmazott Lukácsházi Győző. 'Az éneklés képessége 99,9 százalékban mindenkiben ott van és fejleszthető. Kodály épp ezért alapított olyan sok kórust közösség- és zenekedvelő emberek számára. A tagok egy héten kétszer találkoztak, beszélgettek, énekeltek, zenei tudásuk és szociális kapcsolataik így egyszerre mélyültek el. Sajnos ma már kimegy a divatból a közös éneklés' - mutat rá a problémára a szakember. A minőségi zeneiskolák száma is visszaesett, az általános tanrendben szerényen meghúzódó heti egy ének óra pedig nem elég a zeneszerzők műveinek megismerésére. Pedig a zenetanulás más tudásterületeket is fejleszt, így a nyelvtanulást is segíti, az aktívan zenélők szebb kiejtéssel és gyorsabban tanulnak idegen nyelveket.

'Összességében nagyon rosszul állunk' - véli Lukácsházi, aki azonban a közszolgálati televízióban nemrégiben rendezett népdalénekes és néptáncos tehetségkutatót jó útnak tartja a népzene népszerűsítésére. 'Sok száz népzenénk van, amit Bartókék gyűjtöttek, melyeknek tartalmuk van és benne a múltunk, ezt a kincset meg kell őrizni' - hangsúlyozta a rádió vendége.

'A diákok közel felében merül fel, hogy valamilyen hangszeren tanulna, ezt az elhatározást támogatni kell' - véli Lukácsházi Győző. A zenével való barátkozást minél előbb érdemes elkezdeni, de a zeneiskolai tanulást, általános iskola második osztálya előtt nem ajánlja a szakember. Jó tanács viszont, ha a gyerek elkezd zenét tanulni, akkor ne követeljünk tőle, mert esetleg megutálja.

A hangszerek közül elsőként az ütős hangszereket, majd a furulyát ajánlja a tubaművész, szerinte elképesztő szintre lehet vele eljutni. A többi fúvóshangszer felső tagozat alatt nem ajánlott, mert az életkorhoz képest túl nagy légzéskapacitást igényel. A vonós hangszer időigényes, és nem könnyen ad sikerélményt, ahogy a zongorát sem erőltetné alsó tagozatban, az akusztikus gitárt viszont ötödik osztálytól nagyon jó választásnak tartja.

A lényeg azonban, hogy élményekben legyen része, és ő maga akarjon tanulni. Ezt elősegíthetjük, ha elvisszük klasszikus darabokra, népdalos gyerekműsorokra, vagy megzenésített verses előadásokra, mint a Kaláka együttes vagy Gryllus Vilmos produkciói.

A frissen kinevezett igazgató fontosnak tartja a klasszikus alapokat akkor is, ha valaki később a könnyűzene, vagy a jazz irányába akar elmenni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.