Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2013. Szeptember 02. 08:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Zenemű született a globális felmelegedésből

Zenemű született a globális felmelegedésből

Zeneművet alkotott a globális felmelegedés adatai alapján egy ifjú amerikai kutató.

Daniel Crawford, a Minnesotai Egyetem laboratóriumának gyakornoka azokat az adatokat vette alapul csellóra komponált művéhez, amelyeket a NASA tett közzé az 1880 és 2012 között mért átlagos földfelszíni hőmérséklet alakulásáról. A 132 adatot hangjegyekké alakította: a legalacsonyabb hőmérsékleti adat - ezt 1909-ben mérték - lett a legmélyebb hang. Minden egyes hőmérsékletemelkedést vagy -esést jól jeleznek a magasodó vagy a mélyülő hangok - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Az adatok egy rendszertelen, de feltartóztathatatlan emelkedést mutatnak, így a zenemű is jó néhány oktávval magasabban végződik, mint ahogyan elkezdődik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 17. 07:43, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: a kőolajellátás kérdését tilos átpolitizálni

Stratégiai egyetértés van Magyarország és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) között abban, hogy az olajellátás nem politikai ügy, és a kőolajellátás kérdését tilos átpolitizálni -

2024. Szeptember 17. 07:42, kedd | Belföld

Meteorológia: egyelőre nem várható újabb csapadék

Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn.

2024. Szeptember 17. 07:39, kedd | Belföld

Elérte a Szigetközt az árhullám

Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel hétfőn.

2024. Szeptember 17. 07:38, kedd | Belföld

Árvíz - Óráról órára változik a helyzet

Óráról órára változik a helyzet, folyamatosan frissülnek az árvízi előrejelzések - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.