Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Április 26. 14:39, hétfő | Bulvár
Forrás: Megadó kiadó

Zuboly: Virágoztass engem

Zuboly: Virágoztass engem

Második lemezével jelentkezik Magyarország legnépiesebb posztmodern kocsmazenekara, a Zuboly. A Virágoztass engem címre keresztelt hanganyag már kapható a boltokban!

Három év után új lemezzel jelentkezik a jazz- és népzenészként, zeneszerzőként, karnagyként és tanárként egyaránt elismert Ágoston Béla együttese, a 2005-ben alakult Zuboly, melyet sokan Magyarország legkorszerűbb népzenei formációjaként tartanak számon. A Virágoztass engem címet viselő hangzóanyagot - az Értem a kujonságot című 2007-es bemutatkozó albumhoz hasonlóan - a Lovasi András nevével fémjelzett Megadó Kiadó gondozza.

A második lemez a Zuboly egy igen érdekes korszakát örökíti meg: az elmúlt években ugyanis gyakorta változott a felállás, így az alakulófélben lévő, vagy már késznek tűnő számok is állandóan változtak az eredeti elképzelésekhez képest, egészen az utolsó pillanatig. A zenekarvezető szerint viszont részben ettől lett olyan színes a végeredmény, és egy csöppet sem bánja, hogy kicsit körülményesebb volt így albumot írni. „Csak az volt a fontos, hogy megmaradjon zubolyosnak" - meséli Ágoston Béla.

A Virágoztass engem című lemezen hallható jó sok magyar népzene, dalok Rózsa Sándorról, a pálinkáról és a dunai csángókról, Kispál és a Borz- és Hófehér Jaguár-feldolgozás, pop, rock, jazz, drum and bass, hiphop és technós alapok. „Ez így együtt ijesztően hangozhat a diszkómulatósoktól elgyötört magyar füleknek, de ha a népdaltechno a kannásbor, akkor a Zuboly zenéje olyan, mint a dohány, ami nem káros, mert életerő van benne. Benne van a víz, amikor megnyálazzuk, benne van a tűz, amikor meggyújtjuk, benne van a növény, ami a földből nőtt ki, és ott a levegő, ami elindul a csövön át - az ötödik elem: a szív. Könnyen rá lehet szokni" - állítja a zenekar-alapító. A lemezt egyébként már több mint egy éve felvették, néhány feldolgozás jogdíjproblémái miatt azonban mostanáig csúszott a megjelenés. Ágoston Béla szerint így legalább volt ideje érlelődni a zenének. „Már pezsegnek az új ötletek, de még a 2008-as állapotot firtatjuk. Finom."

 

A zenekarban Ágoston Béla (szaxofon, duda, ütőgardon, brácsa, ének) mellett Benke Ágoston Félix (dob, cicélő, tilinkó, doromb, ének), Busa Pista (beatbox, rap, ének), Hock Ernő (bőgő, ének) és a legfiatalabb zu-boy, Szarvas Dávid (konga, csörgő, beatbox, rap, ének) az alaptagok, akiknek muzsikáját a lemezen különféle vendégek teszik színesebbé - köztük a sokoldalú MC-énekesnő, Polnauer Flóra (Polly Flow, Planet 55).

További információk:

www.zuboly.com

www.myspace.com/thezuboly

www.megadokiado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:40, csütörtök | Bulvár

Több mint félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.