Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Április 26. 14:39, hétfő | Bulvár
Forrás: Megadó kiadó

Zuboly: Virágoztass engem

Zuboly: Virágoztass engem

Második lemezével jelentkezik Magyarország legnépiesebb posztmodern kocsmazenekara, a Zuboly. A Virágoztass engem címre keresztelt hanganyag már kapható a boltokban!

Három év után új lemezzel jelentkezik a jazz- és népzenészként, zeneszerzőként, karnagyként és tanárként egyaránt elismert Ágoston Béla együttese, a 2005-ben alakult Zuboly, melyet sokan Magyarország legkorszerűbb népzenei formációjaként tartanak számon. A Virágoztass engem címet viselő hangzóanyagot - az Értem a kujonságot című 2007-es bemutatkozó albumhoz hasonlóan - a Lovasi András nevével fémjelzett Megadó Kiadó gondozza.

A második lemez a Zuboly egy igen érdekes korszakát örökíti meg: az elmúlt években ugyanis gyakorta változott a felállás, így az alakulófélben lévő, vagy már késznek tűnő számok is állandóan változtak az eredeti elképzelésekhez képest, egészen az utolsó pillanatig. A zenekarvezető szerint viszont részben ettől lett olyan színes a végeredmény, és egy csöppet sem bánja, hogy kicsit körülményesebb volt így albumot írni. „Csak az volt a fontos, hogy megmaradjon zubolyosnak" - meséli Ágoston Béla.

A Virágoztass engem című lemezen hallható jó sok magyar népzene, dalok Rózsa Sándorról, a pálinkáról és a dunai csángókról, Kispál és a Borz- és Hófehér Jaguár-feldolgozás, pop, rock, jazz, drum and bass, hiphop és technós alapok. „Ez így együtt ijesztően hangozhat a diszkómulatósoktól elgyötört magyar füleknek, de ha a népdaltechno a kannásbor, akkor a Zuboly zenéje olyan, mint a dohány, ami nem káros, mert életerő van benne. Benne van a víz, amikor megnyálazzuk, benne van a tűz, amikor meggyújtjuk, benne van a növény, ami a földből nőtt ki, és ott a levegő, ami elindul a csövön át - az ötödik elem: a szív. Könnyen rá lehet szokni" - állítja a zenekar-alapító. A lemezt egyébként már több mint egy éve felvették, néhány feldolgozás jogdíjproblémái miatt azonban mostanáig csúszott a megjelenés. Ágoston Béla szerint így legalább volt ideje érlelődni a zenének. „Már pezsegnek az új ötletek, de még a 2008-as állapotot firtatjuk. Finom."

 

A zenekarban Ágoston Béla (szaxofon, duda, ütőgardon, brácsa, ének) mellett Benke Ágoston Félix (dob, cicélő, tilinkó, doromb, ének), Busa Pista (beatbox, rap, ének), Hock Ernő (bőgő, ének) és a legfiatalabb zu-boy, Szarvas Dávid (konga, csörgő, beatbox, rap, ének) az alaptagok, akiknek muzsikáját a lemezen különféle vendégek teszik színesebbé - köztük a sokoldalú MC-énekesnő, Polnauer Flóra (Polly Flow, Planet 55).

További információk:

www.zuboly.com

www.myspace.com/thezuboly

www.megadokiado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.