Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | Egy ingatlanos naplója

2019. Február 15. 06:44, péntek

A változások szele az ingatlanpiacon. 2.rész

A változások szele az ingatlanpiacon. 2.rész

Mire számíthatunk?

Blogom 2. részében szerettem volna, arról írni, az első rész folytatásaként, hogy miért jó vevői oldalról, ha egy ingatlanos szakember áll mellettünk.

Viszont a kormány új támogatási csomagja, most felülírta ezt tervemet. Úgy gondoltam, hogy most ebben a kérdésben inkább segítségetekre tudok lenni! Hisz mindenki fejében sok kérdés van, mint ahogy még nekünk, ingatlanos szakembereknek is! A médiában szinte minden nap új információkkal, kérdésekkel állnak elő.

A kormány bejelentette a változásokat, a CSOK-ra, hitelekre, támogatásokra. Nézzük meg "szakértői szemmel", hogy ezek a lépések hogyan befolyásolják a piacot rövid- és hosszú távon.


Rövid táv

A hír kikerülése óta több helyről hallottam vissza, hogy már most több ingatlan árát megemelték, mert beleesnek abba a szabályozási rendszerbe, ami jelen állás szerint júliustól lép érvénybe (index cikk néhány részletről itt). Tehát az ingatlantulajdonosok két irányba kezdhetnek el gondolkodni: kivárok és talán eladom drágábban július után, mert beleesek a szabályozásba, vagy eladom most, mert más ingatlanokat jobban fognak keresni mint az enyémet, ha elindul a program. Fontos tehát tisztában lenni a program részleteivel, amik természetesen még nem pontosan tisztázottak, érdemes követni heti szinten az eseményeket.

Hosszú táv

Mivel a CSOK-ot használt lakásokra is jobban bővítik, az újépítésű ilyen szempontból konkurenciát kapott, de a jelzálogtörlesztések átvállalása minden adósra egyformán vonatkozhat, emiatt aktuálisan nagyobb lehet a teljes lakáspiac felvevő közönsége. Úgy gondolom tehát, hogy a mostani, keskenyebb emelkedést egy picit feljebb tolhatja ez az akcióterv, mert bár a magyarok a fizetőképességük határán vannak eladó és kiadó ingatlanok tekintetében is, az állami támogatások és a jelzálogtörlesztők jelentős segítése újabb segítség lehet mindenkinek.
Továbbra is azt mondom általánosan is: érdemes most ingatlant vásárolni, de csak akkor, ha ki tudjuk használni az állam és a bankok által biztosított jelentős kedvezményeket és alacsony THM-eket, mert kiszámolva jobban járunk egy mostani vásárlással, mint pár év múlva 5 M Ft-tal olcsóbb végösszeggel, de 8%-kal magasabb THM-mel... és az addig elköltött bérleti díjakat vagy rosszabb feltételű törlesztőrészleteket még bele sem számoltam...

A legfontosabb, hogy döntésünkkel a családunk biztonságát mindig szem előtt tartsuk!

Kíváncsi vagyok a te véleményedre is, kérlek oszd meg velem.

Mitring Krisztina Telefon:30-3644306

Email: mitring.krisztina@shpartner.hu vagy decohaz.gyor@gmail.com

Weboldal://gyor.stonehengeingatlan.hu

Facebook oldal: Stonehenge ingatlan Győr

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2019. Április 05. 06:25, péntek | Egy ingatlanos naplója

Használt lakásokra is felvehető lesz az ingyen 10 millió júliustól! 8.rész

A döntés megszületett!

2019. Április 03. 07:39, szerda | Egy ingatlanos naplója

Ez vár ránk a következő években a lakáspiacon! 7.rész

Kinyílt a titok szelencéje!

2019. Április 02. 10:11, kedd | Egy ingatlanos naplója

Kiderült mennyi lakást vettek már idén a magyarok! 6.rész

Erőteljes vásárlási kedv a hazai ingatlanpiacon!