Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Egy ingatlanos naplója

2019. Március 13. 07:01, szerda

A NAP INGYEN SÜT! 3.rész

A NAP INGYEN SÜT! 3.rész

Komoly változások!, 2021 január-tól használatbavételkor minden épületnek közel nulla energia igényűnek kell lennie, és legalább 25%-ban megújuló energiát kell használnia!

Ha beindulnak a változások, 2021 január-tól használatbavételkor minden épületnek közel nulla energia igényűnek kell lennie, és legalább 25%-ban megújuló energiát kell használnia!


A napenergia is egyre jobban teljesít hazánkban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb közleménye szerint 2017-es adatok szerint
az ország teljes fogyasztásának 7,5 százalékát megújuló energiák, döntő részében napelemek termelték.
Ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Főleg ha azt veszsük, hogy egy egyszeri nagy összegű beruházást követően bizony több rezsiszámla is nullázhatóvá válhat. Aki pedig ilyen korszerűsítésben gondolkodna, ám ehhez nincs elegendő pénze, annak a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemes lehet szétnéznie a hitelpiacon is, mivel államilag támogatott /0%-os kamattal/, már elérhető a megvalósítás.

Számoljunk egy kicsit:


Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, ma általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. Ez jó alap ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás.
A példa kedvéért, ha az energetikai számítás alapján 150 ezer forint az éves villanyszámlád, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve a szabályozási környezet átalakulása, valamint a technológia fejlődése (a piaci versenyről már nem is beszélve) miatt tovább csökken a napelemek ára, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges egy-egy beruházás. Az összeget a saját ingatlanod érték növelésére fordítod, fix kamattal törleszted, és a futamidő végén mind a hiteled, mind a rezsid „eltűnik”.

Itt mindjárt meg is jegyezném, hogy az elmúlt időszakokban a szolgáltatók csak emeltek az árakon, ami ki tudja, hogy meddig mehet el. Viszont a hitel fix, így az könnyen kiszámolhatóvá teszi a terméket és soha nem fog emelkedni az időszak alatt.
A fenti gondolatmenetet követve viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megtérülési időszakot követően a napelemes rendszer egyenesen pénzt termel majd a háztartásnak. Tehát hosszabb távon - az igénybe vett támogatások és adókedvezmények mellett - akár hitel felvétele mellett is jó döntésnek bizonyulhat a beruházás, hiszen a megspórolt rezsitételek hosszabb távon refinanszírozzák a hitelt. Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez még inkább valós alternatíva lehet, de beszéljenek inkább a számok:
Egy példát szeretnék megosztani:
REZSINULLÁZÓ MINTA BERUHÁZÁS
KALKULÁCIÓ, TELJES REZSINULLÁZÓ KONSTRUKCIÓRA
ELEKTROMOSKAZÁN + NAPELEM RENDSZERREL

Az épület fűtött alapterülete: 106 m2, eddigi fűtési számlája: 34 000,- Ft / hó, villany számlája: 14 000,- Ft / hó


1.Áramköltség nullázás - Az eddigi éves villamos energia kiváltása egy 3,3 kWp-os napelemes rendszerrel, melynek árajánlat szerinti beruházási összege: 1. 532. 941,- Ft

2.Fűtés kiváltás - Gázkazán helyett elektromos kazánnal megvalósított és HMV- készítés.
Az elektromos kazán árajánlat szerinti beruházási összege: 459. 500,- Ft
3. A teljes villamos energia kiváltása egy 13,8 kWp-os napelemes rendszerrel, melynek árajánlat szerinti beruházási összege: 6.832. 000,- Ft

4. Szigetelés - Homlokzati +padlásfödém + padlószerkezet szigetelés árajánlat szerinti beruházási összege: 3.470 000,- Ft

A teljes rezsinullázás árajánlat szerinti beruházási összege: 10.761.500.-Ft .A beruházás finanszírozása a korábbi áram -és gázszámlából megvalósul, így gyakorlatilag ingyen van. Törlesztő részlet 40.356 Ft/hó az eddigi 48.000 Ft/hó számlával szemben. Itt szeretném még megjegyezni, hogy a 40.356.-Ft végig a futamidő alatt enny, viszont a rezsi biztos, hogy emelkedni fog, hisz alőző évek ezt támasztják alá. Ahogy a megvalósítása a rendszernek /1-6 hónap/ megtörténik, onnan csak a fix 40.356.-Ft terheli a családi költségvetést, a rezsi „eltűnik. Nem beszélve arról, hogy saját ingatlanát fejleszti, ingatlana értéke emelkedni fog.
Lakástakarék pénztárral, a 30% állami támogatással kombinálva még kedvezőbb a mérleg.
Adja meg a telefonszámát, és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!
A konzultáció nem jár semmilyen kötelezettséggel, csupán tájékoztató jellegű. Gyakorlattal, tapasztalattal rendelkező Szakértőnktől kérdezhet is, így könnyebben tud utána dönteni!
A JÖVŐ A REZSI NULLÁZÁSÉ!!!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2019. Április 05. 06:25, péntek | Egy ingatlanos naplója

Használt lakásokra is felvehető lesz az ingyen 10 millió júliustól! 8.rész

A döntés megszületett!

2019. Április 03. 07:39, szerda | Egy ingatlanos naplója

Ez vár ránk a következő években a lakáspiacon! 7.rész

Kinyílt a titok szelencéje!

2019. Április 02. 10:11, kedd | Egy ingatlanos naplója

Kiderült mennyi lakást vettek már idén a magyarok! 6.rész

Erőteljes vásárlási kedv a hazai ingatlanpiacon!