Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Blog | Alváskultúra

2017. November 08. 14:11, szerda

A rugós matracok origója

A rugós matracok origója

A matracokról rengeteg véleményt és tesztet olvashatunk. Az internet korában már alapvető elvárás az érdeklődő számára, hogy előzetesen megfelelő tájékoztatást kapjon - szakemberektől.

A "szakik", akik elhivatottak, tanultak és kereskedelmi tapasztalattal is rendelkeznek kiváló leírásokkal segítik az alváskultúra vásárlóit.

Ezekből a matrac tesztekből választottuk ki a rugós ágybetéteket.
A rugós matracokon belül a szakma, mára szinte teljesen "átállt" a zsákrugós (táskarugós) matracok gyártására, értékesítésére.

Megnéztük, mit is jelent ez a gyakorlatban. Vannak-e különlegességek, valódi fejlesztések, ötletek. És persze találtunk is.

Mi a különbség a rugós matracok között?

A már említett táskarugós felépítés előtt a bonell szerkezet volt a megszokott. A klasszikus heverők a rendszerváltás időszakában egyeduralkodók voltak a háztartásokban. A hálószoba kifejezés csak az igazán tehetőseknek jelentett valamit is.

Az évek során a bonell szerkezet rengeteg fejlődésen esett át, mégis megmaradt a rá jellemző "hagyományos" érzés, amit annyira sokan szeretnek. Talán ezzel is magyarázható az igény, ami miatt a matracgyártók továbbra is előszeretettel foglalkoznak ezzel a megoldással.

Ez a cikk csak a zsákrugózatról szól. Létezik olyan matrac is, ami felépítésében ötvözi a hideghab, vagy a multirugós, bonell rugós rendszereket.

A mi esetünkben a táskarugós matracokat részletezzük, emberi nyelven. Ez írásunk elején jelentsen annyit, hogy az ügyfelek, érdeklődők kérdéseit gyűjtöttük össze és próbáltunk érthető választ adni rá.


A táskarugó, vagy zsákrugó egy önálló, szövettasakban elhelyezett fém spirál, jellemzően rozsdamentes acélból.


Ez az önálló tasakba zárt rugó könnyedén, egy tenyérrel is teljesen összenyomható. Ellenállása nem saját erejében mutatkozik meg.

A tasakokat varrással és/vagy ragasztással erősítik egymáshoz. Ez az illesztés önmagában nem erősíti a szerkezetet, de mindenképp előnyös a matrac teljes felépítésekor, hiszen nem szóródnak szét a rugótestek a matrac belsejében.

A jól egymáshoz illesztett zsákrugók egy erős, alapanyaga miatt nehéz, ellenálló felületet alkotnak.


Ha egy ponton megpróbálnánk csak a rugót "megnyomni", visszatérhetnénk az kiindulóponthoz. Egy ponton nem tűnik erősnek.
Ha két tenyérrel próbálnánk megtenni ugyanezt (ez kb. 4-6 rugót jelent), az ellenállás sokszorozódik és a rugalmasságon kívül nagymértékű ellenállást tapasztalunk.


Jellemzője az ilyen rugózatnak, hogy az általunk összepréselt 4-6 rugón kívül a tasakok "feszülését" leszámítva egyetlen rugó sem tömörödik. Így az egy ponton való nyomásra a rugózat többi része változatlanul marad.

Ebből elsősorban az következik, hogy a felülről érkező nyomás, pl. forgolódás az ágyban, nem hullámzik át. A rugók élettartamára is hatással van.

Az egymáshoz illesztett önálló rugótól persze még nem lesz jó matracunk.

Egy minőségi matrac felépítése a rugórendszeren felül (és alul) különböző kényelmi rétegből, keményító és puhító, hőmegtartó anyagokból áll.


Ezekre saját tulajdonságaik mellett azért is van szükség, mert testünket a rugózattól megfelelő távolságra kell tartanunk.

A zsákrugók szerkezete egyszerű. Az egyszerűsítésben mégis találhatunk speciális, az alváskultúrával technikai oldalon foglalkozó szakemberek gondolati megvalósítását.


Az alapdolgok


Rugómagasság:

A spirál magassága nem elhanyagolható. Minél magasabb, annál tovább tudja testünket a matrac különböző rétegeibe "engedni", ezzel biztosítva a tökéletes alátámasztást és a kényelmi funkciók megvalósulását.
Egy átlagos táskarugó 10-12 cm magassággal kell rendelkezzen. Gyors következtetés, hogy egy 15-16 cm magas matracban gyakorlatilag nem kerülhet elegendő kényelmi réteg. Kényelmetlen lesz (a rugók is érezhetők) és a forgatás sem megoldott.

Egy megfelelő, belépő szintű táskarugós matrac magassága minimum 20 cm kell legyen!

Rugóvastagság és átmérő:

A rugók acélból készülnek. Ez jelenleg a legerősebb alapanyag, amivel testünket megfelelően tarthatjuk. Általában 2,5 mm átmérőjű acélrugókat használnak a jobb minőségű matracokban.

Sajnos találtunk 0,75 mm átmérőjű (nevezzük olcsónak) matracot, ami gyakorlatilag nem tudta megtartani a testünket. A matrac magassága az említett 15 cm volt. Ez a szerkezet nem elég erős ahhoz, hogy tartósan kiszolgáljon minket.

A rugóknak többségében 1,5 mm átmérőjű acélnak kell lennie a megfelelő alátámasztáshoz.

Átmérő tekintetében minden létező megoldással megbékélhetünk. Gyakori a 3-5 cm közötti belső átmérővel rendelkező spirálrugó, de láttunk teljesen egyedi, 1 cm-es megoldást is, ami jelentősen megnöveli a rugók számát is.

Érdekesség: A King Koil amerikai gyártócég termékeinél megfigyelhetjük, hogy többféle rugóátmérővel (és magassággal) építenek fel matracokat. Így négyzetméterenként 250-350 rugót is elhelyeznek egymás mellett. Ez különleges kényelmi funkciót és tartósságot biztosít.


Rugóerő:

A spirál hajtása az acélhuzalból nem egyszerű feladat. Nem meglepő módon erre nem is egy gépet látunk "feladatát végezve" a gyártóknál, hiszen egyre nagyobb erőre van szükség a vastagabb rugók spirálba hajtásához.
A rugós matrac tartása (amennyiben nem nézzük az alapanyag minőségét) nagyban függ a teljes szerkezet felépítésétől, magasságától, átmérőjétől.

A rugóellenállással kapcsolatosan szintén találhatunk a piacon egyedi ötleteket. Ilyen például a már említett King Koil kis átmérőjű rugója és normál méretű táskarugója egymás mellé illesztése.

Ezzel speciális zónákat alakítanak ki a matrac belső szerkezetében, biztosítva például egy sportoló erős felső testének megfelelő tartását.

A különlegességek:

Vízszint, vagy nem?

Egy matrac szerkezeti felépítése vízszintes. A különböző rétegek egymásra helyezve kerülnek a rugózat fölé és alá. Ez az alapgondolat.
Van azonban olyan rugószerkezet, amely eltér a vízszintestől. Váltakozva jelennek meg egymás mellett alacsonyabb és magasabb rugók.

Ezt a megoldást a Yatsan török gyártó termékénél fedeztük fel. A magasabb rugók gyengébbek, lazábbak. Az első kontaktus során rugalmasan ellenállnak, de lágyan engedik a testet süllyedni, míg az alacsonyabb rugók keményebbek, biztosítva a magasabb rugó tömörödését követő nagyon feszes tartást.

Ez egy tipikus szállodai technológia. Ezzel a felépítéssel a Yatsan elérte, hogy egy nagyon kemény matrac is lágynak és kényelmesnek tűnik úgy, hogy egyáltalán nem veszít keménységéből és feszes, de rugalmas tud maradni extrém testsúly mellett is.


Rugóban rugó:

Talán az egyik legérdekesebb újítást fedeztük fel a már említett két gyártó közös fejlesztéseként.
A normál méretű táskarugót egy könnyített változatra cserélik, majd a közepébe helyeznek egy kemény habőrleményből készült hengert, vagy egy másik, speciális rugót.
A belső henger feladata, hogy a rugó terhelésekor átvegye a többletsúlyt, amit a rugó nem lenne képes elviselni.

Egy normál rugó alapesetben összenyomható. Az összenyomás hatására viszont nem változik az "érzett" keménysége. Valamelyest persze érezhető, hiszen az ellenállás növekedésével testünk érzi a nagyobb nyomóerő elleni fellépést.

A habhenger a rugó belsejében viszont ellentétesen viselkedik. Nyomás hatására keményedik. A keményedés hatására elveszíti rugalmasságát és extrém módon ellenáll.

A két önálló "rugó" együttes hatása, hogy első pillanatban igen könnyed, rugalmas felületet biztosít, majd minél nagyobb tömeget helyezünk rá, annál erősebben áll ellen.

Ezzel a technikai felépítéssel a matrac könnyebb lesz.Ezzel megóvhatjuk az esetleges szállítási sérülésektől, vagy a nehéz forgatás során okozott belső elváltozásokat előzhetjük meg vele.

Bizony vannak még fejlesztések, nem is kevés. Most a rugók közül a táskarugót (zsákrugó) érintettük.

A King Koil és Yatsan termékeket az Álom Design budai bemutatótermében nézhettük meg.
Elérhetőségük : www.yatsanmatrac.hu

Címkék: matrac, rugós matrac

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Január 16. 16:57, kedd | Alváskultúra

Ha fáj a háta, ez a matrac segíthet!

Talátunk egy kiváló matracot, ami különböző alvástípusok esetén is nagyon jól kiszolgál bennünket. Arra tervezték, hogy tökéletes alátámasztást biztosítson, kemény és puha legyen egyszerre

2017. December 04. 12:12, hétfő | Alváskultúra

Mi az a boxspring ágy? Az Álom Design válaszol.

A boxspring ágy, korunk legkifinomultabb ágy rendszere. Egy boxspring ágytest a matracok számára nyújt alátámasztást, kímélve annak terhelését.

2017. Október 04. 14:10, szerda | Alváskultúra

Régi, jó matrac - de meddig jó?

Egy idősebb matrac lehet ugyanolyan jó, mint korunk legmodernebb darabjai? Mitől \"romlik\" el egy jó matrac?