Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Cégregiszter | Múzeumok

Xantus János Múzeum

Győr, Széchenyi tér 5.

Ismertető

A múzeumban Győr és környékének története elevenedik meg az őskortól napjainkig. A régészeti leletek, tárgyi emlékek mellett jelentős az orvos-történeti, valamint a képző- és iparművészeti anyag.

A múzeum értékes régészeti gyűjteményében (59 406 db) tekintélyes római, népvándorlás kori és avar anyag található. Ezek bemutatásával kezdődik a történeti áttekintés, amelynek kronológikus rendjében nagy hangsúlyt kap a céhes anyag, az ellenreformáció idejének tárgyi emlékei, illetve a parasztság és a polgárság XVIII-XIX. századi életmódját tükröző tárgyak, enteriőrök.
A múzeum jelentős numizmatikai (17 303 db) és cserépkályha-gyűjteménnyel rendelkezik. A postabélyeg-bemutató az első kibocsátástól az 1980-as évekig tartó időszakot tekinti át. A múzeum jelentős könyvtára nyilvánosan is használható.

FOTÓ GALÉRIA
http://www.gymsmuzeum.hu/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=84

Tárlatlátogatás

A földszinti termekben a honfoglalást megelőző időkből való ásatási leleteket állították ki. Külön figyelmet érdemel a római kort bemutató gazdag terem. Az emeleten a honfoglaló magyarok lovas temetkezéseiből származó tárgyak töltik meg a tárlókat: fémveretekkel ékes viseletek, lószerszámok, fegyverek.
A középkorba átlépő, megkeresztelkedett magyarság emlékanyaga a feudalizmus megszilárduló társadalmi-gazdasági struktúrájáról tanúskodik.
A török időket az 1594-es és 1598-as várostrom metszetes ábrázolásai, fegyverek és a nevezetes vaskakas (melynek "kukorékolása" a török uralom végét hozta el) eleveníti meg.

Győr azonban nem csupán fontos erődítmény volt, hanem a XVII-XVIII. században már élénk kulturális és gazdasági élet színtere is. Ennek jogi elismeréseként 1743-ban a szabad királyi városok közé emelkedett. Ebből a korból nyújtanak ízelítőt a céhek reprezentatív tárgyai, mint a finoman faragott vagy berakásokkal díszített míves céhládák, a serlegek, a festett céhzászlók.
Szépek az ellenreformáció szellemében megújult vallási élet emlékeit felvonultató tárgyak, a XVIII. századi oltárképek, valamint a helyi mesterek míves órái.

A következő termek az elmúlt két évszázad paraszti életének és polgári világának sokrétű emlékanyagát vonultatják fel. Láthatunk 1794-ből való szőlőprést, hordót, berendezett kádárműhelyt és parasztszobát. A városi életet elegáns biedermeier szobabelső, vegyeskereskedés és józan hangulatú italmérés idézi meg.
Szintén állandó kiállításon mutatják be a Petz család magángyűjteményét, ami elsősorban orvostörténeti és iparművészeti anyag, illetve az Abád-Hauser család gyűjteményét, ami képzőművészeti és iparművészeti emlékeket őrzött meg.

Xantus és a múzeum

Az intézmény névadója, Xantus János (1825-94), természetkutató, utazó, etnográfus Győrben járt iskolába. Változatos pályája során beutazta a világot, 1866-68 között az általa alapított pesti állatkertet igazgatta, majd 1872-1893-ig a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Tárának volt a vezetője.

A győri múzeum 1859-ben jött létre abból a régiségtárból, amit az 1850-es években Rómer Flóris (1815-89) archeológus, a Bencés Főgimnázium tanára alapított. A gyűjteményt a bencés rend kezelte egészen 1949-ig, amikor államosították.

Belépőjegy:
teljes: 700, Kedvezményes: 350

Fotók

Xantus János Múzeum
Xantus János Múzeum
Xantus János Múzeum
Xantus János Múzeum
Xantus János Múzeum
Xantus János Múzeum
Xantus János Múzeum
Xantus János Múzeum
Xantus János Múzeum

Nyitva tartás

  • Máj. 1-szept. 30.: K-V 10-18
  • okt. 1-ápr. 30.: K-V 12-16

kapcsolat

  • Cím: Győr, Széchenyi tér 5.
  • Telefon: 96/310-588; 96/326-906