Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 07. 11:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

11,2 milliárd forintot kap az Audi

11,2 milliárd forintot kap az Audi

A kormány döntése alapján több mint hatmillió forint állami támogatás jut egy munkahelyre a győri Audi gyárban. A nemzetgazdasági miniszter Az Este című műsorban elmondta: a beruházásoktól csaknem 18 ezer munkahelyet remél. Két nagy be

A General Motors 5,5 milliárd forintos támogatást kap. Ez azt jelenti, hogy egy új munkahely megteremtésében 6,8 millió forintot a magyar állam vállal. A gyárban úgy számolnak, körülbelül 800 új emberre lesz szükség. Szentgotthárdon öt év alatt térül meg az állami támogatás.

Az Audi 11,2 milliárd forintos állami támogatást kap. Itt egy új munkahelyre hatmillió forint jut. Győrben azt mondják: 1800 új dolgozót várnak. Az állami juttatás már három év múlva megtérül. A kormány minimum 12-15 éves működéssel számol, ráadásul a helyi szakképzés fellendülésére is számítanak.

Alacsonyabb a támogatás

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Az Este című műsorban elmondta: a munkahelyenként valamivel több mint hatmilliós támogatás alacsonyabb, mint amilyet a korábbi években adtak az ilyen beruházásokhoz. A miniszter szerint ez a tárgyalódelegációk sikerének tudható be.

Elmondta: a szerződés részét képezi a hazai beszállítói arány garantálása is. „A tárgyalások során ragaszkodtunk ahhoz, hogy a korábbiakhoz képest is emeljék fel a hazai beszállítói arányt." A cégek elfogadták ezt - mondta -, és érdekük is, hogy minőségi hazai beszállítóik legyenek.

Az MSZP azzal vádolja a kormányt, hogy a korábbi ígéretekkel szemben most a multinacionális vállalatokat támogatja. Az erre vonatkozó kérdésre Matolcsy György elmondta: hetente mérik, mennyi támogatást kapnak a hazai és a multinacionális vállalatok. Az év első három hónapjában a megítélt összegek 75 százalékát jelenleg a hazai kis- és középvállalkozásoknak ítélik meg. A miniszter szerint ez az elmúlt 8 évben pont fordítva volt.

„A sírból hozták vissza"

Matolcsy úgy vélte: a két autógyár döntésével az új magyar gazdaságpolitikájának szavaztak bizalmat. „Meg kell őszintén mondanom, hogy a korábbi kormány vezető tisztviselői majdnem elszúrták a tárgyalásokat, a sírból kellett visszahozni. Nagyon kemény, nagyon következetes folyamat révén jött vissza a beruházás."

Borkay Zsolt a műsorban elmondta: napjainkban közel 10 százalékos a munkanélküliség, és most arra számítanak, hogy ez néhány százalékosra csökken majd. Győr polgármester valóságos „munkahelyrobbanásra" számít.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György megerősítette: április 15-én bemutatják az uniónak a magyar konvergenciaprogramot. A kormány április 13-án tárgyalja majd a Széll Kálmán Tervre épülő koncepciót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.