Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. Április 08. 10:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Winkler Csaba

150 éve halt meg "a legnagyobb magyar"

150 éve halt meg "a legnagyobb magyar"

A Széchényi család felemelkedésnek meghatározó városa Győr. Itt volt püspök a család tekintélyét, anyagi bázisát megalapozó Széchényi György (1592-1695) eszterg

Széchenyi István 1848. szeptember 6-án, más adatok szerint 8-án és 9-én, Döblingbe menet Győrött, a Sziget nevű városrészben, az Arany Bárány Szállóban szállt meg. A következő, a bizakodást szomorúsággá váltó hír 1860. április 8-án kelt: meghalt Széchenyi István! A Győri Közlönyben a halálhír utáni napokban megjelent javaslat szerint öltsön a város egyhavi gyászt, festessék meg a városi tanácsterem számára Széchenyi arcképét, a Főteret nevezzék el Széchenyi térnek". Ez a megvalósult, kegyeletes emlékezés akkor hitvallás is volt, a hivatalos város nem állhatott a gyászolók élére, a Győri Olvasó Egylet szervezte a gyász helyi eseményeit.

A győri Széchenyi István Egyetem a legnagyobb magyar" emlékének, szellemi örökségének megőrzését, megismertetését műalkotások bemutatásával is elősegíti. Az egyetemi parkban látható Széchenyi István mellszobra. A mű másolat, az eredeti - elveszett - szobor alkotója a XIX. század közepének neves szobrásza, Dunaiszky Lőrinc. Az eredeti alkotás 1866-ban a Széchenyi szoborpályázatra készült. Az egyetemi parkban látható szobrot 1986-ban a Széchenyi István név felvétele alkalmából avatták.

2010. április 8-án, csütörtökön 10 órakor, Széchenyi István halálának 150 évfordulóján a győri egyetem vezetői, hallgatói szervezetei megkoszorúzzák a legnagyobb magyar" győri mellszobrát.

Az aulában látható Sz. Egyed Emma bronz domborműve. Ennek felirata: "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Széchenyi István 1791-1860". A műalkotást 1987. május 14-én, az intézmény nemzetközi tudományos ülésszakán állították fel. A rektori dolgozó szobában Haneli bécsi portréfestő művének másolata látható, az eredeti mű a Győri Városháza dísztermében található. A "legnagyobb magyart" ábrázoló alkotást 1860. április második felében, Széchenyi halálhírét hallva győri polgárok megbízásából és adományaiból készítette a bécsi portréfestő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 08:13, vasárnap | Helyi

A Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu táborában jártunk

Idén nyáron is szervez napközis kajak-kenu táborokat a Győri Vízisport Egyesület.

2024. Július 28. 07:12, vasárnap | Helyi

Szamárköhögés: javasolják a betegség elleni emlékeztető oltás a várandósoknak

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.