Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Május 28. 10:15, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

20 milliárd: a Győr megyei sertés- és baromfitenyésztők is pályáznak

20 milliárd: a Győr megyei sertés- és baromfitenyésztők is pályáznak

Állatjóléti támogatásra 10 milliárd, egyes állatbetegségek megelőzésére több mint 7 milliárd, szállítási és ártalmatlanítási költségekre 2,5 milliárd forintot kaphatnak. Egyéb állattenyésztési feladatok támogatására 750 milli

"Nem bírjuk semeddig sem. Az az igazság, ha tartási kötelezettségünk nem lenne, akkor tulajdonképpen végleg abbahagynánk" - mondja a koroncói Gintli András. Hitelei miatt azonban 3 évig nem hagyhat fel a sertéstenyésztéssel.

A 700 állatot tartó Gintli András azt mondja, az alacsony felvásárlási és a magas takarmányárak miatt havonta félmillió forint a vesztesége.

Gintli András sertéstenyésztő, Koroncó: "Ráfizetéssel tudjuk csinálni. Hogy a kormányzat részéről lesz-e szándék, hogy elengedjék ezt a kötelezettségünket, nem tudjuk, mert egyébként is évek óta nem volt nyereség az ágazatban. Nagyon régóta mínuszosak vagyunk, az idei év megint egy aszályos év lesz, a takarmány ára az egekben van, valószínű, hogy teljesen abba fogjuk hagyni a sertést."

"Meg voltak hirdetve mindig a támogatások, és amikor arra került a sor, hogy ekkor, meg amakkor fizetnek, tolódtak, és a végén ki sem lettek fizetve." A szocialista kormányok alatti agrárpályázatok rossz tapasztalatai sok gazdát elbizonytalanítottak. Emellett a sok tartozás miatt, fedezet hiányában már a kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú beruházási hitel felvételét sem tudják vállalni.

Zsédely Rudolf országos választmányi tag, Magosz: "Rettenetesen el vannak adósodva, és egyszerűen a hitellehetőségek is sajnos nem olyanok, hogy amit hallunk, hogy 5-6 százalék, ez valójában, mire megkapjuk ezt a pénzt, addigra már 10-12 százaléknál tartunk."

Az Agrárkamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a hazai támogatások elvonása miatt olyan mértékű lett a magyar állattartók unión belül versenyhátránya, hogy minden plusz forrás a fennmaradást segíti.

Roszik Péter elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara: "A fejlesztésre szóba sem kerülhet, hogy tudnának fordítani, akiknek szükségük van ezekre a támogatásokra, azoknál a túlélést szolgálja, fogja célozni ez a forrás, és azt gondolom, hogy teljesen kardinális változásnak kell bekövetkeznie ahhoz nagyon sok vonatkozásban, akár európai szinten is, hogy ezek a gazdaságok életképesek maradjanak."

Az agrár-forgóeszköz vis maior hitelprogram 11 milliárd forintos kölcsönt biztosít az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásoknak is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.