Városlista
2024. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2011. Március 24. 13:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

27. Shell Eco-marathon Europe: öt magyar csapat indul a megmérettetésen

27. Shell Eco-marathon Europe: öt magyar csapat indul a megmérettetésen

27. Shell Eco-marathon Europe: MAGYAR CSAPATOK IS KERESIK A LEGHATÉKONYABB ÜZEMANYAG-FELHASZNÁLÁSI MÓDSZERT. Európa-szerte több mint 3000 egyetemi hallgató és tanár számos egyetemről és főiskoláról már hónapok óta dolgozik egyedüláll

A Shell Eco-marathon program célja a kezdetek óta olyan járművek tervezése és megépítése, amelyek a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával a lehető legnagyobb távolságot képesek megtenni. A csapatok két kategóriában nevezhetnek a versenyre: Prototípus kategóriában, ahol a tervezési hangsúly a minél könnyebb jármű létrehozására és a hatékonyság maximalizálására összpontosul a futurisztikus autók esetén; a másik kategória az UrbanConcept, ahol az autók megjelenésükben is jobban hasonlítanak a mindennapi járművekre. Idén 168 Prototípus és 54 UrbanConcept jármű versenyez: 222 csapat 26 országból.

A Prototípus kategóriában indul „Team Orca”, a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar saját fejlesztésű etanolos motorral és önhordó karbonszálas karosszériával készített járműve. Az Electric Kandó csapat a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola növendékeiből áll, ez Kecskemétről az első hazai középiskolás csapat. A JFSZ Racing Team az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar szervezésében már veteránnak számít. A Kecskeméti Főiskola GAMF csapata a tavalyi év egyik meglepetése volt: ők ugyanis az új magyar Shell Eco-marathon Europe rekorderek 1588 kilométerrel – később egy másik versenyen ezt is sikerült túlszárnyalni, 1941 km-t tettek meg – idén a cél, hogy 17 kg alatt maradjon az autó súlya, ami remélhetőleg elősegíti a még nagyobb táv megtételét.
A Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy Team kitűnően teljesített a 2008-as Shell Eco-marathon Europe, a dél-franciaországi Nogaroban rendezett versenyén, s a napenergia kategóriában az első helyezést érte el. A csapat 2009-ben és 2010-ben, a németországi Lausitzban ugyanennek a kategóriának a győztese lett. Az UrbanConcept kategóriában a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata 2011-ben új, nagyobb hatékonyságú napelemeket alkalmaz annak érdekében, hogy megvédje bajnoki címét Solar kategóriában. A napelemes autóval induló csapat idén tovább szeretne javítani pozitív energiamérlegén.

A Shell Eco-marathonról
A Shell Eco-marathon középiskolai diákokat, egyetemi, illetve főiskolai hallgatókat vár versenyére a világ minden tájáról, energiatakarékos járművek tervezésére, építésére és tesztelésére. A nyertes csapat az, amelyik a legnagyobb távolságot tudja megtenni a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával. A Shell Eco-marathon fontos részét képezi a Shell fenntartható mobilitással kapcsolatos tevékenységeinek.
A globális kezdeményezésű Shell Eco-marathon versenyt világszerte az alábbi helyszíneken rendezik meg:
Shell Eco-marathon Americas: április 14-17., Houston, USA
Shell Eco-marathon Europe: május 26-28., Lausitz, Németország
Shell Eco-marathon Asia: július 6-9., Kuala Lumpur, Malajzia

A Shell-ről
A Royal Dutch Shell Angliában és Walesben bejegyzett társaság. A központ Hágában található, részvényeit a londoni, amszterdami és new yorki tőzsdéken jegyzik. A Shell több mint 90 országban van jelen.
A Shell Hungary Zrt.-t 1925-ben regisztrálták Magyarországon. Jelenleg 246 töltőállomást üzemeltet országszerte, és a legnagyobb nemzetközi energetikai vállalat az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.