Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 10. 17:46, kedd | PR

5 tipp bemutatása a karácsonyi plusz kilók ellen

5 tipp bemutatása a karácsonyi plusz kilók ellen

A karácsonyi időszak tipikusan az a periódus, amikor még az is felszed néhány plusz kilót, aki egyébként stabilan tartja a súlyát évközben.

Tele az asztal sok finomsággal, amerre csak járunk, és mindenhol enni „kell” néhány falatot. A családi összejövetelek elénk tárják gyermekkorunk ízeit, ami mellett nehéz elmenni, és jellemzően ezek az ételek nem kalóriaszegények, és szinte száz százalék, hogy ebben a néhány napban az edzés is kimarad.
Öt olyan tippet szedtünk neked össze, melyek szinte semmilyen erőfeszítéssel nem járnak, viszont megspórolhatod velük az ünnepek utáni szenvedős diétát az eredeti formád elérése érdekében.
1.) Legyél aktív, tartsd a testedet lendületben! Fontos, hogy ha már az edzőterembe nem jutsz el, akkor például sétával váltsd ki az edzést. Nincs is jobb, mint a friss téli levegőn egy hatalmas sétát tenni, és ha ezt reggel teszed, egész napra megmarad a lendület és a tudat a fejedben, hogy ma már tettél valamit magadért, így nehezebben fogsz az egészségtelen ételek felé elcsábulni. Könnyebben mondasz nemet a reggeli mozgás után bármilyen cukros, lisztes ördögi finomságra. Ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy éppen havazik, akkor nyomás egy hatalmas hócsatára, és sportoljatok úgy, hogy észre sem veszitek. Legyen móka a mozgás!

2.) Mennyiség vs. minőség! Evéskor a mennyiség helyett a minőséget helyezzük inkább a középpontba, és álljunk ellen a hatalmas adagoknak. Karácsonykor valahogy ösztönszerűen minden háziasszony elképesztő mennyiségű ételt készít és tálal. Nincs ezzel semmi gond, hisz így szocializálódtunk, nagy család – sok étel. Viszont nem kell mindent egy étkezésre befalni, bátran lehet hagyni másnapra vagy harmadnapra is. Próbálj meg ügyelni arra, hogy a cukros és szénhidrátokkal teli ételekből tényleg csak az íze kedvéért fogyassz. Elég néhány falat az ízlelőbimbóid kielégítésére, hidd el a szervezetednek nem ezekre van szüksége. Fogyassz inkább gyümölcsöt, zöldséget, csonthéjasokat. Tudjuk, hogy csábító a kalóriabombaként funkcionáló vajas krumplipüré, de ugyanolyan finom lehet egy ízletes saláta is a sültek mellé.

3.) Együnk egészségesen! Fontos, hogy mértékkel együnk karácsonykor is, azonban azt is fontos hangsúlyoznunk, hogy a ló túloldalára sem szabad átesni: enni kell! Csupán nézzük meg, hogy mit eszünk. Együnk sok nyers vagy párolt zöldséget, salátát (lehetőleg majonézes öntet nélkül), párolt halat, a bundás sültek helyett. Illetve a klasszikus édességek helyett bátran válasszuk a diót, a mogyorót, az aszalt finomságokat. Kerüljük a bolti szószokat, önteteket. Szinte mind tartalmaz cukrot, melyre nem feltétlen van szüksége a szervezetnek. Egy botmixer segítségével isteni mártásokat készíthetünk káros adalékok nélkül, melyek tökéletes kisérői lehetnek a friss zöld salátának, vagy a kellemesen átsült húsoknak. A mesterséges színezékekkel teli üdítők helyett inkább részesítsük előnyben a limonádékat, vagy a gyümölcs, esetleg gyógyteákat, melyek még az emésztésben is segítenek a megfelelő hidratálás mellett. Kedvünkre ízesíthetjük a teákat és a limonádékat is, és egy szép üveg kancsóban elkészítve bármelyik az ünnepi asztal dísze lehet, főként, ha néhány alma vagy narancs szelettel díszítjük. Ezt érdemes hosszú távon is megfogadni, hiszen megelőzhetjük vele a cukorbetegséget és az inzulinrezisztenciát.

4.) Engedjük el a nassolást! Ez a pont elég abszurdnak tűnhet, de a nassolás a hízás alapja. Jövet – menet csipegetünk, és nem vesszük étkezésnek, az agy nem tárolja, de a zsírpárnák épülnek tőle. Ne engedd! Nem ér ennyit az a két falat csoki, vagy chips. A nassolás legtöbbször unaloműzésként szolgál. Persze ez nem azt jelenti, hogy unjuk a szeretteinket, de rendszerint az emlékek felidézése közben szükség van valamilyen pótcselekvésre, hogy ne csak a szánk, de a kezünk is járjon. Amíg csipegetünk addig is mozgásban vagyunk, de ez nem az a fajta mozgás, amiről az első pontban beszéltünk. Ha mindenképpen csemegéznünk kell, akkor ez legyen valamilyen gyümölcs vagy nyers zöldség apróra vágva. Vágjunk néhány répát, vagy karalábét fel hosszúkás csíkokra és azt tegyük ki a keksz helyett az asztalra, garantáltan a gyerekek is rá fognak járni.

5.) Aludjunk sokat, pihenjük ki magunkat! A kevés alvás hízlal, főleg, ha az ételbevitel is növekszik mellé. Az alváshiány lassítja az anyagcserét, ennek eredményeként a szervezet kevesebb energiát használ fel olyan feladatokra, mint az evés, és csökken a kalóriaégetés. Kutatások során az a meglepő tény került elő, hogy a kevés alvás növeli a grelin hormon szintet, mely az éhségérzetést felelős, ezáltal, ha keveset alszunk, akkor sokkal erősebb az éhségérzetünk. Ezek fényében inkább aludjuk ki magunkat és ne kockáztassunk. Egy kellemes alvás után jöhet, egy még kellemesebb séta, majd rost dús és kalóriaszegény ünnepi lakoma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.