Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Október 09. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A cukorgyártás újraindítására szövetkeznek Győr-Moson-Sopronban

A cukorgyártás újraindítására szövetkeznek Győr-Moson-Sopronban

A nyugat-dunántúli cukorgyártás újraindítására közel száz taggal megalakult a Rábaközi Korona Szövetkezet. A kvóták 2014-es újraosztásáig az élelmiszertermelés egyéb területeibe is belevágnak.

A kezdeményezéshez a Győr-Moson-Sopron megyei mellett a szomszédos Komárom-Esztergom és Vas megyéből is egyre többen csatlakoznak. A gazdák számítanak a kormány támogatására, mert szerintük csak közösen lehet visszaszerezni az agrárium elmúlt években tönkretett, vagy külföldieknek kiárusított belső piacait.

"Elég keményen beleugrottunk a fekete lyukba" - mondja Szűcs Kelemen szili gazdálkodó. Amíg működött a petőházi, a sárvári és az ácsi cukorgyár, 5000 család megélhetését biztosította. Miután bezártak, a gazdák átálltak más növény termesztésére, emiatt több milliárd forint értékű munkagép is feleslegessé vált, tönkrement. Az újrakezdés ezért sem lesz egyszerű.

Szűcs Kelemen ügyvezető, Hidráns Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft., Szil: "Kell cukorrépatermő-terület, legalább 10-15 ezer hektár, elkötelezett gazdák sokasága, kell a cukorgyár, ami 100-120 milliárd forintos beruházást feltételez. Mindenekelőtt kell a kvóta, tehát a cukortermelési lehetőség és jog, valamint a politikai szándék, akarat."

A rábaközi termelők eltökélt szándéka a cukorgyártás újraindításának elősegítése a térségben. Ehhez bírnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter támogatásával is, aki levelében azt írta: 2014-ben a kormány megszerzi a szükséges uniós kvótát a termelés újrakezdéséhez.

Kamocsárné Mező Szilvia igazgatósági tag, Rábaközi Korona Szövetkezet: "Örültünk, hogy a Nemzeti Vidékstratégia is sarkalatosan foglalkozik a mezőgazdasági szövetkezetek alakításával, és mi is ebben, az összefogás megteremtésében látjuk a lehetőséget."

Az új szövetkezethez kis és nagybirtokosok egyaránt csatlakozhatnak, nemcsak Győr-Moson-Sopron megyéből, hanem más térségből is, ahol a cukorrépa-termesztésnek hagyományai voltak.

Kollár Gábor elnök, Rábaközi Korona Szövetkezet: "Ők hajlandók azokat az áldozatokat meghozni, ami a gyártáshoz szükséges, például a gépesítés terén, mert erre újra fel kell készülni. Nagyon sokat leépítették a gazdaságukat, a gépeiket, ami speciális a cukorrépa-termeléshez. Lesz idejük, hiszen ha megvan a döntés a kvótáról, még három év, mire ez beindul."

A gazdák szerint addig is, amíg újra cukorrépát termelhetnek, a szövetkezet jó arra, hogy összehangolja a tevékenységüket, és erősítse őket a külföldi termelőkkel vívott versenyben.

Polgár Ákos gazdálkodó, Kóny: "A magyar gazda arról híres, hogy mindent egyedül próbál megcsinálni. Most egy ilyen szövetkezet ki tudja lendíteni a gödörből a dolgot, és nemcsak a cukorrépában tudunk összefogni, hanem a gabonatermelésben is, közös fajtákat használva, ez ésszerűbbé teszi a gazdálkodásunkat, és ezáltal tudunk közösen erősödni."

A szövetkezet az uniós kvóták 2014-es újraosztásáig egyéb tevékenységbe is belevág, többek között a tagság egységes beszerzéseit, és más mezőgazdaságitermék-feldolgozási tevékenységet is koordinál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.