Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2017. Május 09. 14:56, kedd | Helyi
Forrás: mti

A győri Szent László-napokhoz kapcsolódva tartják a Katolikus Társadalmi Napokat

A győri Szent László-napokhoz kapcsolódva tartják a Katolikus Társadalmi Napokat

A Szent László-év kiemelt programjához, a győri Szent László-napokhoz kapcsolódva rendezik meg az idei Katolikus Társadalmi Napokat június 25-27-én Győrben

- jelentette be a szervező Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kedden sajtótájékoztatón, a megyeszékhelyen.

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke elmondta, hogy a Katolikus Társadalmi Napok idei központi témája a család. A rendezvényen szentmisével, konferenciával és az MKPK családmozgalmainak megjelenésével szeretnék bemutatni, mi a katolikus egyház válasza a válságba került családdal mint intézménnyel kapcsolatos kérdésekre.
A program megnyitója június 25-én a győri Dunakapu téren lesz. Aznap a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban Család légy az, ami vagy! címmel rendeznek nemzetközi konferenciát, amelyen mások mellett előadást tart Bíró László, az MKPK családreferens püspöke, Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete és Paul Coleman, a nemzetközi Alliance Defending Freedom (a vallás, az élet, a család és a házasság védelmével foglalkozó szervezet) igazgatóhelyettese. A kora este kezdődő kerekasztal-beszélgetésen pedig a család mai helyzetéről elmélkednek.
Vasárnap este a Dunakapu téren a Helyes_Beat Zenekar, másnap este a Győri Filharmonikus Zenekar ad koncertet. Utóbbi Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét játssza.
Székely János azt hangoztatta: a Katolikus Társadalmi Napokat azért rendezik a Szent László-napokhoz kapcsolódva, mert Szent Lászlóban a keresztény érték és a magyar érték összetartozik.
Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke a június 26-án és 27-én tartandó Szent László-napokról azt mondta, hogy a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója miatt kétnapossá bővítették az ünnepséget, amely egyszerre tudományos, szakrális és szórakoztató jellegű.
Június 26-án tudományos konferenciát tartanak a Richter-teremben, ahol a Szent László koponyacsontján 2011-ben végzett DNS-vizsgálat folyamatát és eredményeit ismertetik. A dokumentációról könyv is készült, amelyet szintén a konferencián mutatnak be. Délután Salamon király, Lászlónak foglya címmel Illei János zenés, a lovagkirály életéről szóló történeti játékát adja elő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Boldog Özséb Színtársulata.
Kedden, Szent László napján tíz órától szabadtéri szentmisét tartanak a Dunakapu téren, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A szentmisén az MKPK tagjai, valamint határon túli országok püspöki konferenciáinak képviselői is koncelebrálnak. Megtartják a hagyományos Szent László-körmenetet is, amelynek során a Győrben őrzött Szent László-hermát körmenetben viszik végig a belvároson. A programot este hét órakor a Ghymes együttes koncertje zárja, szintén a Dunakapu téren.
A Szent László-évet a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság hirdette meg, hogy széles körben megismertesse a lovagkirály életét és művét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagycenki iskola: „Ilyen mértékű gyűlölet hogyan alakulhatott ki”?

Munkáltatói egyeztető megbeszélést tartottak a nagycenki iskolában kialakult helyzet rendezése érdekében.

2024. Július 28. 08:13, vasárnap | Helyi

A Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu táborában jártunk

Idén nyáron is szervez napközis kajak-kenu táborokat a Győri Vízisport Egyesület.

2024. Július 28. 07:12, vasárnap | Helyi

Szamárköhögés: javasolják a betegség elleni emlékeztető oltás a várandósoknak

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.