Városlista
2024. augusztus 13, kedd - Ipoly

Hírek

2012. Március 29. 10:25, csütörtök | Helyi
Forrás: HírTv

A győri városréti piacon a forint romlásától várják a forgalom emelkedését

A győri városréti piacon a forint romlásától várják a forgalom emelkedését

Hiába kínálnak alacsony árakat és friss primőröket a legtöbb őstermelői piacon, a kereskedők folyamatos forgalom-visszaesést tapasztalnak.

Ráadásul március végén le is telik az az időszak, amikor a gazdáknak csökkentett helypénzt kell fizetniük, a teljes áru padpénzt pedig a legtöbb vállalkozó nem tudja megárulni. Győrben a piacosoknak a forint romlása kedvez, mert akkor több a szlovák turista, és emelkedik a bevételük - számol be a Hír TV.

A szombati piacnaphoz képest szerdán gyengébb az érdeklődés ezeknél a győri standoknál.

Parádi Sándor vállalkozó, Győr: "Körülbelül ha van 3 vevőnk egy nap. Itt lehet állni egész nap, végig lehet nézni. Abból mind a három szlovák. Sajnos a magyar nem tud, nincs pénz."

Lejjebb pedig már aligha tudják vinni az áraikat a piacosok. A boltban 60 és 75 forintért kapható tojást is 45 forintért árulják, és kevesebbe kerül a zöldség és a gyümölcs is.

Sallai Imre őstermelő, Győr: "Már tíz évvel ezelőtti árakon árulunk. Ha a tavalyelőtti ár jó lesz, akkor azzal még ki tudunk egyezni esetleg."

A legtöbb árus anyagi helyzete miatt sem engedheti meg, hogy felhagyjon a piacozással, holott az emelkedő élelmiszerárak és a csökkenő kereslet mellett azt mondják, a befektetett energia már régen nem térül meg számukra.

Erdélyi Györgyné, Győrújfalu: "Azért, hogy el tudjuk adni, mindent olcsóbban kell adni. Az ember megtermeli, kell az a kis aprópénz, mert a sárga csekkek jönnek.

- Megéri még csinálni?

- Nekem muszáj, muszáj, gyerekek otthon vannak velem, nekem a nyugdíjam pedig igen kevés."

Rossz hír a termelőknek, hogy áprilistól ismét az eredeti helypénzt számolják fel standonként, ami a duplája a téli hónapoknak.

Katona József termelő, Győr: "4150 forint apad egy hónapban a teljes áron. De hát, azt nem lehet megárulni kérem, a pad árát."

A törzsvásárlók kitartanak a piac mellett.

Oross Gabriella vásárló: "Én is járok a nagy multikhoz is, mivel könnyebb autóval, ha megyek bevásárolni, de úgy érzem, hogy azért a minőség itt sokkal jobb, és tényleg az árban is azért megfelelő."

A kolbászsütő őszintén bevallja, ha az euró 300 forint fölé emelkedik, akkor van a legtöbb vásárlójuk.

Mezőfi László kolbászsütő, Győr: "Mi sajnos itt, mi kereskedők annak örülünk, ha romlik a forint, mert akkor több turista jön, és akkor nekünk nagyobb lesz a forgalmunk. Úgyhogy mi most egy kicsit úgy lélekben nem szívesen, de erre játszunk, hogy mindenképpen több vendég jöjjön."

Az árusok azt szeretnék elérni, ha a helypénzben benne lenne az adó is, mert így csak akkor kellene fizetniük, ha ténylegesen ki is pakolnak.

Címkék: győri piac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 13. 09:13, kedd | Helyi

Anya adta a veséjét a fiának – humán történet a győri kórházból

Amikor egy anya azt mondja a gyermekének, hogy az életemet adnám érted, azt vehetjük komoly ígéretnek.

2024. Augusztus 13. 08:15, kedd | Helyi

Külföldön is kedvelik a nyúli borokat

Ausztriában, Svájcban és még Dániában is lehet találkozni a Pannonhalmi Borvidék boraival.

2024. Augusztus 13. 07:14, kedd | Helyi

Korszakok: itt a Győri Filharmonikus Zenekar új évada

Megkezdődött a bérletértékesítés a Richter Teremben.

2024. Augusztus 12. 09:08, hétfő | Helyi

Elkezdték a fogvatartottak elszállítását a győri börtönből

A múlt héten kezdték átköltöztetni a 165 fogvatartottat a győri börtönből, a kiürítés folyamatosan zajlik.