Városlista
2024. augusztus 9, péntek - Emőd

Hírek

2013. Június 07. 19:45, péntek | Helyi
Forrás: mno.hu

A leggyengébb láncszem: Győr nyugati városrésze is elmerülhet

A leggyengébb láncszem: Győr nyugati városrésze is elmerülhet

Biztonsági okokból elrendelték Győrújfalu kitelepítését – tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t.

Biztonsági okokból elrendelték Győrújfalu kitelepítését – tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t. A nap folyamán a rémhírek ellenére semmi sem utalt a győrújfalui megerősített gát átszakadására, azonban ha bekövetkezik a legrosszabb, a Mosoni-Duna 7-8 kilométeres szélességben kiárad, és két falun kívül Győr nyugati részét is elöntheti. Győrújfalu nevét most megismeri az ország.

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését – tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t. A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. „A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés. Korábban Győrújfalun folyamatosan magasították a gátat, nagyjából egy kilométeres hosszban. Itt mintegy 250 önkéntes, 125 hivatásos tűzoltó, 450 katona mellett két honvédségi búvárcsoport is dolgozik összesen 12 emberrel.

Győrújfalu: amennyiben átszakad a gát, a pirossal jelzett területrészek kerülhetnek víz alá, kékkel a települések közigazgatási területeit jeleztük.
Fotó: MNO

A korábbi évtizedekben elhanyagolták a gátat

A mintegy 1500 fős, a Mosoni-Duna bal partján elhelyezkedő településen az elmúlt évtizedben elhanyagolták a gátépítési munkálatokat, a jelenlegi kormány pedig csak nemrég kezdett a gát teljes rekonstrukciójához. A friss emelést az érkező dunai ár kényszerített felgyorsítani, de a híradásokban jelzett repedések a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédelem szerint is felszíni sérülések – a gátakon közlekedő védelem tömöríti a felhordott homokot. Ahogy a Hír TV helyszíni tudósítója az MNO-nak pénteken fogalmazott: „még nincs dráma, nincs gátfalomlás”. A védekezésbe két Mi–8-as helikopter is besegített, a töltéseket pedig pénteken egy tonna tömegű támasztóballonokkal is stabilizálják.

A legrosszabb eshetőség: Győr nyugati része

Még. Elképzelhető ugyanis, hogy a mesterséges, úgynevezett „bordás” medencékkel elfojtott buzgároknál jóval nagyobb gondokat is kezelni kell. A pénteki napon a Mosoni-Duna bal partjának 4 kilométeres szakaszán még 30 centimétert emeltek a védmű magasságán, szombat reggel lesz a legmagasabb a vízállás. Mivel az apadás igen-igen lassúnak ígérkezik – korábban Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató is jelezte, akár több hetes visszahúzódás is elképzelhető –, a gátak akármilyen strapabírók, átázhatnak, meglazulhatnak. Pénteken semmi jel nem utalt a gát átszakadására, a győrújfalui polgármester azonban már megrendelt 15 autóbuszt 600 lakos kitelepítésére. Ha esni fog – a tetőzésig legfeljebb rövid zivatar lehet –, az tovább késleltetheti az árvízi veszély elmúlását.

Gátszakadás esetén ráadásul nemcsak Újfalut öntené el a víz, a szakemberektől származó helyszíni Hír TV-információk szerint a védvonaltól 7-8 kilométerre mindenhol megjelenne a Mosoni-Duna vize, a Győrzámolytól Győrig tartó szakaszon. Azaz a megyeszékhely nyugati városrészéig érhet a Mosoni-Duna a leggyengébb láncszemnél esetlegesen kiöntő vize. Az már biztos, hogy az árvíz jelentős mezőgazdasági károkat is okoz a megyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 09. 07:13, péntek | Helyi

A rendőrség is kimondta, hogy az anya ölte meg a gyermekét, mielőtt végzett magával

Mára a rendőrség egyértelműen kizárta, hogy harmadik személy követte volna el a gyilkosságot a három éves kislány és édesanyja ellen május 15-én Kapuváron.

2024. Augusztus 08. 09:13, csütörtök | Helyi

Vasárnap játszik az ETO az MTK ellen

Az ETO FC Győr közösségi oldalán olvasható, hogy az eredetileg augusztus 10-ére kiírt találkozót vasárnapra halasztották.

2024. Augusztus 08. 08:10, csütörtök | Helyi

Nébih: ellenőrzött és talált is hiányosságokat a Balatonon

Sok győri nyaral most is Balatonon, így ez a hír fontos lehet.

2024. Augusztus 08. 07:08, csütörtök | Helyi

Tart még a fürdőszezon, de a medencét már kidobták

Hegyekben áll a szemét a szelektív gyűjtő mellett Jancsifaluban hulladékudvarba vagy kukába való hulladékkal. Már kerti medencék is itt végzik.