Városlista
2024. augusztus 16, péntek - Ábrahám

Hírek

2011. Október 28. 07:30, péntek | Helyi
Forrás: Győrplusz.hu

A Life magazin eredeti alkotásai Robert Capa fotóival a győri kiállításon

A Life magazin eredeti alkotásai Robert Capa fotóival a győri kiállításon

Robert Capa fotóiból nyílik kiállítás a Magyar Ispitában. A képek már megérkeztek Győrbe, a tárlatot szombattól a nagyközönség is bejárhatja.

Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója elmondta, a kiállítás az 1932 novemberében készült, Trockij előadását megörökítő fotóval indul, amit az 1933-ból származó, „Egy megszelídített farkas" című magyarországi fénykép követ. Capa első fotográfusi megbízatásait a harmincas évek végén kapta, haditudósítóként vett részt a spanyol polgárháborúban és az 1938-as japán-kínai háborúban.

A világsikert a Milicista halála című kép hozta meg Capa számára, amely 1936. szeptember 5-én, a cordobai fronton, a spanyol polgárháborúban készült. Ezt a fotót is láthatjuk Győrben, együtt a normandiai partraszállás néhány legendás felvételével. Capa a katonákkal együtt rohamcsónakba szállt, s hat órán át fényképezte a heves közelharcot, kockák sokaságával, filmszerűen örökítve meg a történelmi eseményt.

Élete leghíresebb képeit a második világháborúban kapta lencsevégre, Észak-Afrikába, majd Dél-Olaszországba követve az amerikai katonákat. Capa 1948-ban Magyarországon is fényképezett, dokumentálta a háborús pusztítást és a kommunista befolyás térhódítását. Tudósított az 1950-es, első arab-izraeli háborúról, majd 1954-ben Indokínába utazott a francia gyarmati harcok miatt.

A győri tárlat utolsó fotója 1954. május 25-én készült, mielőtt Capa, öt perccel három óra előtt taposóaknára lépett, s alig 40 évesen meghalt. A kiállított fotók mellett a Life magazin eredeti kiadásait is láthatjuk Capa munkáival, míg további 900 felvétel egy televízió képernyőjén jelenik meg - írja a Győrplusz.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.

2024. Augusztus 15. 08:11, csütörtök | Helyi

Még nem kell aggódni a FLIRT miatt Győrben

A járványügyi szabályok betartásával megelőzhető, hogy iskolakezdéskor berobbanjanak a fertőző megbetegedések.

2024. Augusztus 15. 07:15, csütörtök | Helyi

Kézilabda-szurkolók figyelem: Más időpontban lesz az ankét!

Egyeztetéseket követően a Győri Audi ETO KC új időpontban tartja meg idénynyitó szurkolói ankétját.

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember