Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2018. Január 13. 07:26, szombat | Helyi
Forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagy figyelmet fordít a megelőző munkára.

Így minden lehetőséget megragadunk, hogy a lakosságot tájékoztassuk, hogy legyenek biztonságban, akár a tüzek, akár a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről van szó. Legutóbb a helyi – Győr+ - televízión keresztül adtunk átfogó tájékoztatást, mire figyeljenek, hogy a szén-monoxid, - amely rendkívül veszélyes gáz - ne kerüljön lakásukba.

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. A szén-monoxid mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.
Mivel a szén-monoxid mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig ez a veszély egész évben leselkedik ránk, gondoljunk csak a fürdőszobai vízmelegítőkre, amit egész évben használunk.

A szén-monoxiddal kapcsolatos bejelentések száma Győr-Moson-Sopron megyében évről-évre növekszik. 2015-ben 30, 2016-ban 33, 2017-ben 45 szén-monoxiddal kapcsolatos esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Az emelkedő tendencia mégsem romlást mutat, hiszen tavaly már az esetek több mint a felénél volt szén-monoxid-érzékelő a háztartásokban, amely már a mérgező gáz megjelenésénél, időben jelzett.
A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

A nyílt lánggal égő berendezés nem megfelelő műszaki kialakítása.
A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.
Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés
1. A balesetek megelőzését úgy alapozhatjuk meg legjobban, hogy a tervezéssel, kivitelezéssel és az üzembe helyezéssel megfelelő szakembert bízunk meg. A tervező, a tervek szerint eljáró kivitelező és az üzembe helyezéshez szükséges szakemberek gondos munkája garantálja a rendszerek biztonságos működését.

2. A hőt termelő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Azok a berendezések amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez.
A fűtési költségek csökkentése miatt napjainkban sokan lecserélik régi nyílászáróikat és helyettük jól szigetelő ajtókat, ablakokat szereltetnek be. Míg a régi fakeretes ablakoknál a légréseken keresztül az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe, az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális.

Tehát fontos a rendszeres szellőztetés. Ha más módon nem biztosított a levegő pótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik. Így a levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény nem képes az égésterméket elvezetni, szellőzése megfordul. Egyre tökéletlenebb égés alakul ki, és a szén-monoxid nagyobb mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése.

Gyakori, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, ami roppant veszélyes. Fogadjuk meg a régi tiltó táblák tanácsait: a szellőzőnyílások eltakarása tilos és életveszélyes!
A mérgezéses esetek körülbelül egynegyede a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek alapterülete és légtere jellemzően kicsi. A vízmelegítő, vagy a kazán működése során elhasználja a helyiség levegőjét, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk.

A fürdőszobai gázüzemű készülék működésére jelentősen kihat az, ha a használatával egy időben a konyhában, vagy a mellékhelyiségben elszívó működik. Ebben az esetben ugyanis nem jut megfelelő mennyiségű levegő a fürdőszobai gázkészülékhez, visszaáramlik az égéstermék és fennáll a veszélye a szén-monoxid-szint megemelkedésének.
A szén-monoxid-mérgezés tehát több légmozgást előidéző épületgépészeti berendezés együttes használata miatt is kialakulhat!

Egy lakásban tehát ezen épületgépészeti berendezéseket összességében kell kezelnünk, rendszerként kell rájuk tekintenünk, nem pedig mint egymástól független fűtő-, főző-, melegítő eszközökre. Az egyik akadályozhatja a másik levegő utánpótlását, együttes üzemeltetésük így halálos gázkoncentrációt is eredményezhet. Beszerzésük, felújításuk, az épület szellőzésére kiható átépítés során minden esetben konzultáljunk szakemberekkel.

3. A lakásban lévő por és a pára szennyezi a tüzelőberendezés hőcserélő felületeit és gátolja az égéstermék elvezetését, ami szintén kedvez a szén-monoxid keletkezésének. Indokolt megfelelő időközönként a gázfogyasztó-berendezéseket szakemberrel felülvizsgáltatni.
A legtöbb tüzelőberendezésnek elengedhetetlen része a kémény. Amennyiben a kémény járata leszűkül (behulló tégla, vakolat, beköltöző madarak, darazsak miatt), akkor a helyiség levegőjét használó, lánggal égő berendezés égésterméke visszaáramlik a lakásba. Ha ez bekövetkezik, a lakásban lévő levegő szén-monoxid-koncentrációja drasztikusan megemelkedik.
A kémények fokozott igénybevételnek vannak kitéve (korrózió, fagy, dinamikus hőterhelés, lerakódások), emiatt az említett keresztmetszet-szűkületek előbb-utóbb óhatatlanul kialakulhatnak. De az is előfordulhat, hogy sokan nem megfelelő anyagokkal fűtenek (háztartási hulladék, lakkozott, vagy nedves fa), ami mind fokozza a kéményben keletkező lerakódásokat. A lerakódások a kémény használatakor felizzanak, és esetenként kéménytüzekhez is vezethetnek. Ezért elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése, ezek során ugyanis a hibák felderíthetőek, megszüntethetőek. A saját érdekünk tehát, hogy elvégeztessük a rendszeres kéményseprői ellenőrzést, felülvizsgálatot, szükség szerint a kémény tisztítását, és fogadjuk meg a szakember tanácsait.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, tehát a berendezéseinket, épületgépészeti rendszerünket műszakilag megfelelő állapotban tudjuk, biztosított ezek levegő utánpótlása, tisztában vagyunk az együtt üzemeltetés veszélyeivel, valamint a kéményseprés is megtörtént, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat.

Ha növelni akarjuk a biztonságunkat, akkor érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni.

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni, ahol megfelelő tájékoztatást adnak a felszerelésről, a használatról, a készülék működéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.

2024. Július 26. 08:07, péntek | Helyi

Új gasztrofesztivál debütál Győrben

Tizenhat órán át sütnek malacot a pénteken kezdődő háromnapos I. Győri Sör & BBQ Gasztroparádén.

2024. Július 26. 07:15, péntek | Helyi

Győri fiatalok a birminghami frizbi vébén

Tart az U20-as frizbi világbajnokság Birminghamban, a magyar válogatottban több győri is szerepel. Nem is vagyunk esélytelenek, csapatunk tavalyelőtt arany-, tavaly ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon.

2024. Július 25. 09:11, csütörtök | Helyi

Evezős OB: Győr lett az összesített magyar bajnok!

Múlt hét végén hírt adtunk arról, hogy elindultak a győri evezősök az OB-re. A folytatás nem akármilyen lett…