Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2017. Június 15. 14:36, csütörtök | Helyi

A szupertraffipaxok kudarcot vallottak?! 

A szupertraffipaxok kudarcot  vallottak?! 

Már több, mint 1 év eltelt, amióta üzembe helyezték azt a 365 db új traffipaxot, melynek hivatalos célja nem más, mint a \"közlekedés biztonságának javítása\".

Nézzük milyen eredményességgel zárták a 2016-os évet ezek a csúcseszközök.

„Nem hozott látványos javulást a közlekedésbiztonság növelése érdekében élesített 525 darab készülék: 2016-ban tovább nőtt a személyi sérüléses balesetek száma.” vezess.hu

A fenti kijelenés és az a tény, hogy a kiszabott büntetések száma 265 731-re növekedett 216 ezerről, egyértelmű tény, hogy bizonyos tekintetben rendkívül eredményesek az új traffipaxok. Legalábbis a büntetések hasznát élvezők számára!

A számok tükrében úgy néz ki, hogy Magyarországon, a statisztikák szerinti 3,5 milló autóval számolva, minden 12. autós kapott gyorshajtási bírságot. Ez a szám valami furcsa okból, évről évre nő!

Ne legyen Ön a következő!
Védekezzen legálisan a traffipaxok ellen KIYO Technology termékekkel!

Parkolósegéddel is védekezhetünk a traffipaxok ellen. A készülék hasonló frekvencián működik, mint a lézeres rendőrségi mérőeszközök, ezért azokat is képes előre jelezni.

Legális a traffipaxvédelem!?

Bonyolultnak tűnhet a jogi szabályozás a traffipaxvédelemmel kapcsolatban, felmerül a kérdés, hogy milyen büntetési tételek vonatkoznak a különböző eszközök beépítésére, birtoklására, használatára. Kibogoztuk ezeket a szálakat.

Kezdjük először is a birtoklással.

A traffipaxjelzők birtoklásával kapcsolatban, legyenek azok passzív (előrejelzők) vagy aktív (blokkolók) eszközök, magyarországi birtoklásával kapcsolatban az alábbi jogszabály érvényes (cikkünk megírásának pillanatában):

„Magyarországon a 175/2003 (X.28.) kormányrendelet hatályba lépését követően a radardetektorok és a lézerblokkolók nem tartoznak a „közbiztonságra különösen veszélyes eszközök” kategóriájába!”

Tehát akár látható, akár nem látható módon passzív vagy aktív traffipaxvédelmi rendszer van felszerelve, a jogszabály nem tiltja azt.

Mi a helyzet a használattal kapcsolatban?

2012 szeptemberéig semmilyen szabályozás nem állt rendelkezésre a hatóságok számára, így számos (sikertelen) próbálkozás volt arra, hogy valamilyen formában szankcionálható legyen a sebességmérés eredményét befolyásoló eszközök használata. 2012 szeptembere óta egy KRESZ szabály "segíti" vagy inkább hátráltatja a hatóságok dolgát a traffipaxvédelmi eszközökkel kapcsolatban:

„Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide NEM értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.„

Értelmezzük részletesen ezt a rövid kis szabályt:

A radar- és lézerjelzők használata lényegében legalizálva lett. Teljesen mindegy, hogy egy erre alkalmas jelérzékelővel (detektorral), vagy egy GPS adatbázist tartalmazó készülékkel jelzi előre a sebességmérőket, a KRESZ-szabályba ezek nem tartoznak bele.
Aktív eszköz (blokkoló) használata közben esetlegesen "zavarható, megakadályozható a közúti közlekedés hatósági ellenőrzése", amely ha sikeresen bizonyításra kerül, akkor is szabálysértési kategóriába esik, amelynek mértékét a megállító rendőr a helyszínen döntheti el (ha bizonyítani tudja, vagy beismeri az autós a szabálysértést). A jelenlegi jogszabály szerint ez 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedhet.
Aki autózik, annak érdemes elgondolkodni egy legálisan használható traffipaxvédelmi rendszer beszerzésében. Kifejezetten a magyar piacra megfelelő aktív és passzív traffipaxvédelmi termékek európai gyártója a KIYO Technology.

A KIYO Technology termékeit és megoldásait keresse üzletünkben!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagycenki iskola: „Ilyen mértékű gyűlölet hogyan alakulhatott ki”?

Munkáltatói egyeztető megbeszélést tartottak a nagycenki iskolában kialakult helyzet rendezése érdekében.

2024. Július 28. 08:13, vasárnap | Helyi

A Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu táborában jártunk

Idén nyáron is szervez napközis kajak-kenu táborokat a Győri Vízisport Egyesület.

2024. Július 28. 07:12, vasárnap | Helyi

Szamárköhögés: javasolják a betegség elleni emlékeztető oltás a várandósoknak

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.