Városlista
2024. szeptember 11, szerda - Teodóra

Hírek

2011. Március 16. 10:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

A dömpingszerű kínai sírkőimport megtizedeli a győri kőfaragókat is

A dömpingszerű kínai sírkőimport megtizedeli a győri kőfaragókat is

A vállalkozások 60 %-kal csökkentik alkalmazottaik számát, sorra adják fel a szakmát, mert jobb minőségű termékeikkel versenyképtelenné válnak az ázsiai késztermékekkel szemben. A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ip

"Ez a szakma meghalt!" - mondja az egyik legtradícionálisabb győri kófaragóműhely vezetője.

Dolgozói már csak karbantartási, helyreállítási munkákat végeznek a régi sírköveken, újat csak ritkán készítenek. A vállalkozó szerint korábban öt tradicionális kőfaragó dolgozott az egész városban. Most hatvanan vannak, de kétharmaduk nem rendelkezik semmilyen mestervizsgával. Csak a kínai behozatalból származó késztermékek összeszereléséhez értenek.

Szalai Vince kőfaragómester, Győr: "Nagyon ramaty áru, így kell mondanom, mert a laikus nem veszi észre, de tele van az összes repedésekkel, ezt ők ott a helyszínen különböző vegyszerekkel elrendezik, és lehet, hogy 10 év múlva, 15 év múlva meg előjönnek rajta a repedések újból. Amiket régen csináltunk, ugye voltak a svéd gránitok, meg az olasz gránitok, szuper anyag mindegyik, de ezekkel... Szóval most más nincs, csak a kínai anyag."

A szakemberek elmondása szerint 80 ezer forintért érkezik az országba a komplett kínai gránit síremlék. Nagyjából ennyi az ára a fedlapnak, a vázának, a mécsesnek, a keretnek. Az importőrök ezt adják tovább a kereskedőknek és a kisvállalkozóknak. Egyes cégek megvásárolják az árut, mások bizományi értékesítésbe veszik át. A vevő sok helyütt így 170-180 ezer forint körüli összegért juthat a teljes síremlékhez. A hazai sírköves jobb minőségű, tartósabb terméke ennek a duplájába, triplájába is kerülhet.

"Számoljon egy magyar szakmunkásbért, ami ugye most olyan 110 ezer forint, a minimálbér, 80 ezer a segédmunkásnak a minimálbére, Kínában 4 dollár per nap. A bér. Hát hogyan lehet ezt összehasonlítani!" - fogalmaz a hazai ipartestület olasz származású vezetője, aki szerint a fizetőképes kereslet hiánya is az olcsóbb kínai termékek malmára hajtja a vizet.

Dall Asta Arnold elnök, Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete: "Olyan dömpingben jelenik meg a kínai sírkő a piacon, amivel nem vagyunk versenyképesek, mert mivel szűkül a piac, a népnek elfogyott a pénze, kevesebben tudnak csinálni sírkövet. Nem okvetlen a kínai sírkő ennek az oka, a visszaesésnek, hanem inkább a hazai életszínvonal nagymértékű csökkenése."

A vállalkozások szerint, ha hazai piacvédelemmel nem lehet fellépni a távol-keleti sírkődömpinggel szemben, a magyar kőfaragóműhelyek zömére rövidesen lakat kerülhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.