Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 19. 17:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A gyerekek is régészkedhettek Győrben a Múzeumok Éjszakáján

A gyerekek is régészkedhettek Győrben a Múzeumok Éjszakáján

Pezsgett az élet Győr-Moson-Sopron megyében a Múzeumok éjszakáján, a helyreállítás alatt álló fertődi Esterházy-kastélyban közel ezren fordultak meg, a hazai és a külföldi vendégek arra is kíváncsiak voltak, még milyen épületek é

Az időjárás nem volt kegyes a Múzeumok éjszakáján a Nyugat-Dunántúlon, több szabadtéri programot szinte az utolsó pillanatban kellett zárt helyre kellett átszervezni, néhány esemény, így az éjszakai lampioneregetés az Esterházy-kastély megújult díszudvarán, elmaradt az eső miatt - mondták el a szervezők az MTI-nek. Megtartották viszont a koncertet és a ribizlifesztivált a díszudvaron, amelynek parkosítását erre az alkalomra fejezték be.

A vendégek Helyreállítás alatt - helyreállítás előtt mottó jegyében három izgalmas útvonalon fedezhették fel a műemléki értékeket a Múzeumok éjszakáján, szombaton. A sétákon nemcsak a kastély már megszépült, vagy éppen most megújuló részeit tekintették meg, hanem azokat a termeket és parkokat is, ahol a munkálatok csak ezután kezdődnek el.
A soproni belvárosban működő Központi Bányászati Múzeum élménybányáját népes gyereksereg kereste fel. A kisdiákok kipróbálták valamennyi működő makettet, bányászati eszközt. A műemléképület belső udvarára tervezett pódiumbeszélgetés Bereményi Gézával a zorddá vált idő miatt helyszínváltozásra kényszerült, végül a volt megyeházán tartották meg telt ház előtt. A nagy érdeklődés övezte programot koncert követte a Bereményi-Cseh Tamás szerzőpáros dalaiból.
A kedvezőtlen időjárás miatt vártnál kevesebben látogattak el a Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes (Mörbisch) közötti erdőben megbújó római kori Mithras-szentélyhez, ahova elektromos kisautókkal szállították a vendégeket Fertőrákosról. Főként a környező szállodákban pihenő családok éltek a múzeumok éjszakája kedvezményes lehetőségével, és csodálták meg a Napisten szentélyét, amely Magyarországon egyedülálló római kori emlék, és amelyet a vasfüggöny 1989-ig teljesen elzárt a külvilágtól.

A soproni múzeum programjait elsősorban családosok választották. Míg a gyerekek különleges, az állandó kiállításon nem látható műtárgyakkal ismerkedtek a muzeológusok jóvoltából, illetve játékos feladványokat oldottak meg a Storno-gyűjtemény rímekbe foglalt bemutatásához kapcsolódva, szüleik izgalmas helytörténeti ismertetőt hallgattak meg azokról a büntetési módszerekről, amelyeket a koraújkori Sopronban alkalmaztak. A soproni múzeum valamennyi programján ingyenes volt a részvétel.

Pezsgett az élet a győri Xántus János Múzeumban (képen) is, amely Padlás-varázs címmel a Patkó Imre- gyűjteményből válogatott távol-keleti, afrikai és óceániai műtárgyakkal fogadta az egzotikus művészetek kedvelőit a Vastuskós Ház padlásterében. A múzeum belső udvarán a muzeológusok által elrejtett cserepeket, érméket "régészkedő" gyerekek ásták ki nagy izgalommal.

A kőtárban zajló tárlatvezetésen a kíváncsiak megtudhatták, miről mesélnek a "római kövek", a múzeum főépületében pedig a teltházas koncertek mellett arról is szó esett, hogy mi volt a szerepük a bástyáknak és a kazamatáknak az egykori győri vár védelmében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.