Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 19. 16:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A Győr-Moson-Sopron megyei települések el tudják helyezni majd a kilakoltatottakat?

A Győr-Moson-Sopron megyei települések el tudják helyezni majd a kilakoltatottakat?

A kormány tervei szerint a helyi önkormányzatoknak kell a jövőben elhelyezést biztosítaniuk azon személyek számára, akik devizaalapú, illetve forintalapú jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozásaik miatt elveszítik lakóingatlanukat.

A helyhatóságok az állami bérlakás építési- és vásárlási programtól várják a megoldást, ám egyelőre ez csak azoknak az önkormányzatoknak jelenthet a jövőben megoldást, ahol 2011-től 2013-ig között legalább 100 új munkahelyet teremtő beruházás indul.

"Az önkormányzatnak a saját elemi érdeke nem az, hogy minél több szociális bérlakást építsen, és bocsásson rendelkezésére a rászorulóknak" - mondja Nagy István mosonmagyaróvári polgármester. A Lajta-parti városban 400 bérlakás van. 89 család most is arra vár, hogy valamelyikbe beköltözhessen. A várólista hosszabb lesz, ha az önkormányzatnak kell elhelyeznie azokat a lakáshiteleseket, akik elvesztették házukat vagy lakásukat.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Mosonmagyaróvárnak így is 100 millió forintjába kerül a szociális bérlakások fenntartása, nem beszélve arról, hogy mennyi a kintlévőség. Most már arra kell vigyáznunk, hogy akik a mi bérlakásainkban laknak, azoknak a kintlévősége ne növekedjék, de 100 milliós ráfizetés ez számunkra. Ez megviseli a költségvetésünket."

Az önkormányzatok többsége nem hallott a kormány terveiről.

"A frakció és a parlament elé beterjesztett javaslatokat volt időnk egyelőre megismerni, ezért nem született még tárgyalás ebben a kérdésben" - tudtuk meg dr. Schmidt Csabától. Tatabánya polgármestere azt mondja, már a kilakoltatási moratórium előtt helyeztek el rászoruló családokat.

Schmidt Csaba polgármester, Tatabánya, Fidesz-KDNP: "Öt önkormányzati bérlakást fenntartottunk, amelybe soron kívül be tudtak kerülni, és így egy fiksz idejű, 1-2 éves bérleti szerződéssel az átmeneti problémájuk megoldásra került. Azt tudom mondani, hogy a következőkben is tudunk ilyen lehetőséget biztosítani."

Győrben közel 5000 bérlakás van, és 600-an állnak sorba.

Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "El tudom képzelni, hogy 100-200 fő is lenne ez, de miután a bankokkal most történnek az egyeztetések, és a svájci frank befagyasztása, egyelőre nem tudjuk, hogy azok, akiknek hitelük van, mennyire fogják ezt a szisztémát választani, vagy vállalják, hogy inkább a lakásukban maradnak."

Az ingatlanszakértő szerint 230 forintos svájci franknál újabb családok válhatnak fizetésképtelenné.

Molnár Kristóf ingatlanszakértő, Openhouse Ingatlaniroda, Győr: "Akik még 200-210 forinton tudták fizetni, azok 220-230 forintos árfolyamon lehet, hogy bedőlnek, és nem fogják tudni finanszírozni. Itt lehet egy nagyon jó mankó a kormánynak a 180 forinton rögzített árfolyama, tehát ez biztos, hogy segítség, és biztos, hogy magasabb árfolyamon sokan fognak ezzel a lehetőséggel élni, úgyhogy akiknek problémája lesz, az ebbe a megoldásba fog menekülni."

A rögzített árfolyamot legfeljebb három évig tartanák az otthonvédelmi akcióterv szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.