Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 04. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

A Győr megyei tejtermelőknek is szükségük van az uniós segítségre

A Győr megyei tejtermelőknek is szükségük van az uniós segítségre

A tejtermelőket sújtó hátrányok kezelésére az Európai Unió 46 millió eurót biztosít 2011-re Magyarországnak. A támogatást az a gazdálkodó igényelheti, akinek gazdaságilag sérülékeny, vagy környezeti szempontból érzékeny területe

Az egy év alatt duplájára emelkedett takarmányárakkal egyre költségesebb az állatok etetése ebben a Győr melletti tehenészetben.

"A telepet terheli hitel is, és elég jelentős mennyiségű tartozás van" - mondja Tóth Lajos. A nyúli állattartó tavaly 8 millió forintot nyert pályázaton, bízik abban, hogy idén is hozzájut ehhez a támogatáshoz. Jóllehet a pénzt szinte biztos adósságai csökkentésére fordítja majd, nagy szüksége volna arra is, hogy gazdaságát fejleszteni tudja.

Tóth Lajos tejtermelő, Nyúl: "Elég régi a fejőházunk, 1988-as, tehát újítani kellene, úgyszintén az istállókat korszerűsíteni, tartástechnológián változtatni. Eléggé kiszámíthatatlan az időjárás, rengeteg csapadék van, és a mostani technológia rengeteg szalmát emészt fel, ha esik az eső, úgyhogy ebben az irányba kellene fejleszteni."

"A takarmány és a fehérjebeszállítók felé fizetési késedelmei vannak a tejtermelők nagy részének, és ez az összeg arra jó, hogy ezt ebből kifizessék" - fogalmazott a Tej Terméktanács elnökhelyettese.

Hazánkban tavaly 1,4 milliárd liter tejet termeltek, idén ehhez képest 10 %-os a visszaesés. A tej felvásárlási ára ugyan 75-ről 85 forintra emelkedett, ez még mindig nem fedezi az előállítás költségeit. A tejtermelők a 2010/2011-es kvótaévben megtermelt és értékesített tej után igényelhetik az uniós támogatást, a 2011. március 31-én rendelkezésre álló kvóta mértékéig.

Istvánfalvi Miklós elnökhelyettes, Tej Terméktanács: "A tejnek a pozíciója a tavalyi évhez viszonyítva javult, egy kicsit az idei évben, ez a támogatás mindenképpen ahhoz kell, hogy a tavalyi szinten maradjon a támogatás, ez plusztámogatást nem jelent, csak a korábbi megmaradását, de amennyiben a tej ára stabilizálódik, vagy egy kicsit feljebb emelkedik, akkor elindulhatunk kifelé a gödörből."

A jó minőségű tej és tejtermékek iránti vásárlói bizalomnövekedés érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium meghirdette az állatjólét javítását elmozdító tej-szerkezetátalakítási támogatást. Ennek keretében évi 9 milliárd forint plusztámogatást kapnak a tejtermelő tehenészetek 5 éven keresztül. A gazdálkodók szerint előrelépést jelenthetne az is, ha ismét működne az oktatási intézményekben az iskolatej program, amely megrendeléshez juttatná a helyi termelőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.