Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 12. 10:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri gyerekek tányérjáig érnek a kormányzati elvonások!

A győri gyerekek tányérjáig érnek a kormányzati elvonások!

A kormányzati elvonások miatt Győr a tavalyinál 800 millió forinttal kevesebb normatív támogatást kap az önkormányzati iskolák és óvodák fenntartására. Ez más karcsú

Az alacsony támogatásból a menzákon nehezen tudnak megfelelni az állam által támasztott élelmezési követelményeknek, különösen úgy, hogy egyre több a meleg ételt csak az iskolákban fogyasztó gyermek, s az olyan diák, akinek a szülei igénylik az ingyenes étkezési támogatást.

- dítőt szeretnének, mákos gubát, gyümölcsöt, főzeléket és zöldséget.

- Ez már nem biztos, hogy beleférne a költségekbe?

- Ezek most már nem!" - válaszol Patonai Judit, a győri Fekete István ltalános Iskola élelmezési vezetője. Az intézményben a gyerekek is hozzájárulhatnak az ötleteikkel, hogy mi legyen az ebéd. Az igények nem mindig állnak összhangban az ellátásra fordítható költségekkel. Patonai Judit azt mondja, egyre több az olyan diák, aki éhesen jön az iskolába, mert otthon szinte alig kap enni.

A hétfői napon, olyankor nagyon sok a repeta, tehát arra fel is vagyunk készülve, és hasonló a helyzet a pénteki napokon is. Tehát most gulyásleves lesz és sajtos pogácsa, fel vagyunk rá készülve, hogy sokkal több fogy, mert ugye nem biztos, hogy otthon meleg ételt fognak enni a gyerekek. Ezért ilyenkor többet esznek. Tanulságos nagyon" - így az élelmezési szakember.

A győri rdögkonyha 20 oktatási intézményt és 4 ezer gyermeket lát el naponta. Az egyre csökkenő támogatások és az emelkedő energia-árak és működési költségek mellett nagy nehézségek árán tudják csak teljesíteni a megrendeléseket.

Ez azzal a hatással jár, hogy az ilyen közepes vagy kis vállalkozás, mint a miénk, az nagyon nehezen tud meglenni, és hát azt lehet mondani, hogy csökkentenünk kell a létszámot, és a megrendelőkkel meg kell beszélni, hogy kevesebb helyre tudunk szállítani! Most még nincs baj, de ha a megszorítások és az elvonások folytatódnak, akkor lehet" - így Patonai László, az rdögkonyha Kft. ügyvezetője.

Pontosan a lecsúszott középosztály családjai fognak most ebbe a helyzetbe kerülni, hogy a gyerekek éhesek maradnak" - fogalmaz dr. Ottófi Rudolf oktatásért felelős győri alpolgármester. A városvezető elmondta: a gyerekeknek már csak a fele veszi igénybe az iskolai étkeztetést, mert a többiek szülei vagy nem tudják megfizetni, vagy rászorultságuk miatt jogosultak az ingyenes ellátásra. A kormányzati megszorítások miatt az iskolák újabb spórolásra kényszerülnek, s ezalól az étkeztetés sem kivétel.

Az iskolaigazgatók ismerik a helyzetet, sajnos ez az ő feladatuk, hogy megoldják ebből a rettenetes módon összeszorongatott költségvetésből, nemcsak a mindennapos feladatokat, de a gyermekétkeztetést is. Illetve az iskolák mellett ez nagy feladatot ró azokra a gyermekétkeztetéssel foglalkozó cégekre is, akik ebben a szorongatott helyzetben továbbra is tudják vállalni az ellátást" - tájékoztatott dr. Ottófi Rudolf.

A győri önkormányzat a csökkenő állami támogatás ellenére az elmúlt 3 évben 25 %-kal emelte az élelmezési nyersanyag normatívákat, ám idén erre a központi elvonások miatt már nincs lehetősége.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.