Városlista
2024. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2011. Március 20. 16:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri patikákból is eltűnt a jódtabletta: nem fenyeget a radioaktív sugárzás!

A győri patikákból is eltűnt a jódtabletta: nem fenyeget a radioaktív sugárzás!

Felvásárolták a teljes jódtabletta-készletet a gyógyszertárakat ellátó egyik hazai nagykereskedőnél, és a készítmények néhány nap alatt a győri patikákból is elfogytak. A jód iránti kereslet összefüggésben van a japán nukleáris

A győri, a Rába Hotel aljában lévő patikában már nem kapható jódtabletta, hétfőn kapnak újra a készítményből. Az utolsó 10 doboz egy délelőtt alatt elfogyott, jóllehet máskor két hét alatt sem vásárolnak ennyit.

"Jelen pillanatban jódtablettánk nincsen, nem tudunk adni, de normális esetben nem számít hiánycikknek, mert a helyi nagykereskedő hétfőre már ígérte, hogy biztosítja a kellő mennyiséget. Most azért nincsen, mert olyanoknak adtunk el nagyobb mennyiséget, akik éppen Japánból érkeztek haza" - mondja a gyógyszerész.

Az 1986-os csernobili katasztrófa számos esetben pajzsmirigyrákot okozott. Ha azonnal jódtablettát kapnak a fertőzöttek, viszonylag könnyen kezelhető a jódszennyezés.

"Ez 100 milligramm hatóanyagot tartalmaz, de létezik belőle 200 milligrammos tabletta is, de az már pillanatnyilag nincsen."

Minimális, szinte kizárt az esély arra, hogy a japán atomerőmű-balesetnek bármiféle hatása legyen Európára, illetve Magyarországra - tájékoztatott a napokban az atomenergia hivatal, és az ÁNTSZ.

Papy Zsuzsanna gyógyszerész, Győr: "Az Országos Gyógyszerészeti intézet javaslata alapján erre a fokozott jódfogyasztásra csak akkor van szükség, hogyha Magyarországot bizonyíthatóan, mérhetően magasabb sugárzás éri. A jódtabletta bevitele egyéb esetben felesleges, a pajzsmirigyet, a szervezete terheli, nincs rá szükség. Tehát amíg nem nyilatkoznak úgy, hogy mérhető a fokozott sugárfertőzés, addig erre nincsen szükség."

Vannak ráadásul olyanok, akiknél súlyos allergiás reakció alakulhat ki nagy mennyiségű jód bevétele után, és előfordulhat az is, hogy valaki nincs is tisztában a jódérzékenységével.

Horváth Tamás elnök, Magyar Gyógyszerész Kamara: "Egy magasabb jódbevitel az allergiás reakciót válthat ki. Ez vagy egy allergiával, vagy esetleg súlyosabb fokú jódmérgezéssel, nyálkahártyatünetekben, úgynevezett jódnáthában, kötőhártya gyulladásban, gégeödémában, ilyen tünetekben nyilvánul meg."

Félő, hogy a gyógyszer felvásárlásával éppen azok nem jutnak hozzá a jódhoz, akiknek szükségük volna rá. Ilyenek a pajzsmirigyhormon-betegségben szenvedők, akiknél a készítmény hiánya golyvát okozhat, újszülötteknél fertőzésveszélyt, a terhesség korai és késői szakában pedig jódhiányos állapotban nagyobb a vetélés veszélye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.