Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Május 26. 07:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri Rába 10 százalékkal nagyobb bevétellel számol az idei évben

A győri Rába 10 százalékkal nagyobb bevétellel számol az idei évben

Az idén pozitív nettó eredményt, és változatlan kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA) vár a győri Rába - jelentették be a fővárosban. A Rába Járműipari Holding Nyrt. tíz százalékos árbevétel n

Az idén pozitív nettó eredményt, és változatlan kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA) vár a Rába - tette hozzá. Az árbevétel 17,4 százalékkal, 9,26 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben, elsősorban a futómű üzletág csaknem 40 százalékos növekedésének köszönhetően. A győri cég adózott eredménye azonban több mint 55 százalékkal, 177,2 millió forintra csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Pintér István elmondta: a Rába Fejlesztési Intézet keretében elkezdett stratégiai fejlesztési projekteket folytatják, és a harmadik vagy negyedik negyedévben új termékek piacra lépése várható. Hozzáfűzte: a fejlesztési intézet létrehozása, egy hároméves, 1,6 milliárd forintos beruházással megvalósuló program, amely három stratégiai szegmensben - nagyteljesítményű mezőgazdasági erőgépek, autóbusz futóművek és speciális futóművek - célozza meg a futómű üzletág "megtámogatását".

A fejlesztési intézet részeként múlt héten adták át a Rába technológiai centrumot. Az átadást követően Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a tárca többmilliárd forintos katonai jármű megrendelést készül adni a Rábának az idén.

Erről részleteket Pintér István sem árult el, de azt elmondta: a Rába számára kiemelt fontosságú a honvédelmi megrendelések kontinuitása, és ezekről még folynak az egyeztetések. Hozzátette: a jármű üzletágtól a tavalyihoz hasonló eredményt várnak idén is, valamint azt, hogy a szegmens árbevételének felét továbbra is a bővülő polgári értékesítés adja.

Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a Rába aktívan ki szeretné venni a részét a magyar autóbusz állomány megújításából, ennek megfelelően javaslatokat is tesznek a döntéshozóknak.

Pintér István kifejtette: az alkatrész üzletágban komoly esélyek mutatkoznak a nyugat-európai személygépkocsi gyártó ipar beszállítói láncában történő szerepvállalásra, az erre vonatkozó bejelentés 2011 második felében várható.

Beszélt arról is, hogy megegyeztek a győri önkormányzat vezetésével egy 40 hektáros "ingatlan hasznosítási stratégiában", ezt szintén később, a második negyedév végén mutatják be.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a cégcsoport idei tervei között szerepel még sajátrészvény vásárlás indítása is.

Az első negyedéves eredményekkel kapcsolatban elmondta: az amerikai és európai nehéz tehergépjármű piacon tovább folytatódott a 2010 végén tapasztalt növekedés, és az európai értékesítések is nőttek a bázisidőszakhoz képest. Az alapanyagár-növekedés negatív hatásának és az új elnyert üzletek kezdeti egyszeri költségei ellenére a futómű üzletág nettó árbevétele 38,7 százalékkal nőtt január-márciusban az előző év azonos időszakához képest.

Az alkatrész üzletág nettó árbevétele 7,7 százalékkal nőtt az első negyedévben, ez az emelkedés elsősorban a sárvári üzem termékei iránti kereslet növekedésének köszönhető - mondta Pintér István.

A jármű üzletág nettó árbevétele több mint 31 százalékkal esett, ugyanakkor jelentősen bővült az exportértékesítés volumene. Az üzletág bevételét továbbra is a Honvédelmi Minisztérium megrendelései adják - fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

A Rába üzemi vesztesége megnégyszereződött január-márciusban: 180,2 millió forintra nőtt a 2010 első negyedévi 43,7 millióról.

A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 30,7 százalékkal 380,9 millió forintra csökkent. A nettó hitelállomány 10,8 milliárd forint lett, ami 1,1 milliárd forinttal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában, és 0,3 milliárd forintos növekedést jelent az előző év végéhez képest.

A nettó pénzügyi eredmény csaknem 30 százalékkal, 467,6 millió forintra csökkent 2011. január-márciusban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.