Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Február 28. 07:55, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

"A hazai orvosbérek csak az afrikaiaknak jelentenek ma már elhúzó erőt!"

"A hazai orvosbérek csak az afrikaiaknak jelentenek ma már elhúzó erőt!"

A hazai egészségügyi finanszírozási rendszer problémáiról beszélgettünk dr. Begya Lászlóval, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökével. Az elvándorlás szempontjából szerintem elsősorban a további kormányzati lépések

Az Európai Unióban készült felmérések szerint az elkövetkezendő 5-10 évben mintegy egymillió új munkavállalóra lesz szükség az egészségügyön belül. A kontinens azon részein, ahol magasabb jövedelmi viszonyokat tudnak biztosítani az orvosok, és más egészségügyi dolgozók számára, nagy lesz az elszívó erő. Hazánkból, már eleve az egyetemről is, jó nyelvtudással, legalább középfokú nyelvvizsgával kerülnek ki külföldre a fiatal kollégák. Nincs számukra semmiféle akadály, hogy elmenjenek más országba dolgozni. Sajnos a finanszírozási rendszerünk a jelenlegi orvos-béreket teszi lehetővé, ez legfeljebb Afrika szegényebb országaiból jelent elhúzó erőt hozzánk a diplomás orvosok számára, de már a környezetünkben sem csábító, gondolok itt Erdélyre, Vajdaságra, a Felvidékre vagy Kárpátaljára. Sajnos már nemcsak az orvostanhallgatók nem jönnek a háziorvosi pályát választani, hanem már az idősebb, bejáratottabb kollégák is elkívánkoznak. Vagy eljárnak ügyelni Angliába, és feladva a praxisukat kilépnek a magyar egészségügyből, vagy eladják a praxisukat, és elmennek nyugdíjba.

- Mennyire jellemzi az elöregedés az egész szakmát?

- Az elmúlt évek tendenciái alapján már most kijelenthető, hogy jelenleg is egy teljes orvos-generáció hiányzik, a kollégák átlagéletkora a kórházakban és a háziorvosi praxisokban egyaránt 55 év körüli, vagy afeletti. Jómagam 54 évesként már a fiatalabbak közé tartozom. Mindaddig, amíg nem lesz olyan finanszírozás, amely egy megfelelő életszínvonalat tud biztosítani az orvosok számára, addig ez a probléma nem is lesz kezelhető. A politika hajlamos arra, hogy beszéljen egyéb más tényezőkről, például a munkakörülményekről, de mondjuk ki feketén-fehéren, itt egyértelműen pénzről van szó. Az a tény, hogy az orvosoknak a társadalmi megbecsültsége mit taksál, az pénzben fejezhető ki. Amíg az egészségügyi bérlista a nemzetgazdaság legalsó kategóriáiban mozog, addig szerintem változás aligha várható. Mindenképpen a legsürgetőbb lenne egy orvosi életpályamodellnek az elfogadása, ezt a Magyar Orvosi Kamara többször letette már a döntéshozók asztalára. Nem tudom sajnos megmondani, hogy ez jelenleg hogy áll, kormányzati ígéretek most vannak, de érdemi tárgyalások még nem voltak erről a kamarával - mondta dr. Begya László

2006-ban 520-an kértek külföldi munkavállaláshoz igazolást, ez a szám 2008-ban 730-ra nőtt. Mára ezer felettire tehető az elvándorló orvosok száma, és a kamara szerint az is elgondolkodtató, hogy a 800 végzős rezidens közül mindössze 150 jelentkezik Magyarországon szakorvosi vizsgára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.