Városlista
2024. szeptember 5, csütörtök - Viktor, Lőrinc

Hírek

2010. Augusztus 19. 07:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

A honismeret megyei legkiválóbbjait köszöntötte Győrben dr. Szakács Imre

A honismeret megyei legkiválóbbjait köszöntötte Győrben dr. Szakács Imre

Zsúfolásig megtelt a Megyeháza díszterme szerdán délelőtt Győrött, mikor is a Szülőföldünk" megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat eredm&#

A hon ismerete nélkül nincs hazaszeretet, ami nélkül üres térben lebegnénk, gyökerek és kötődések nélkül" - fogalmazott köszöntőjében a megyei közgyűlés elnöke, majd Márai Sándor szavait idézte: A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj. Nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életedet alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is."

A honismeret a legkiválóbb eszköz a nevelésben, az ismeretek kézzelfoghatóvá, személyessé, életszerűvé tételében. Alkalmas arra, hogy a szülőföld, a lakóhely múltját megismerjék diákjaink. Segíthet abban, hogy ez az ismeret ne csupán egy tiszteletreméltó nemzeti kincs, hanem mindennapjainkat át-meg átszövő eleven érték legyen. A honismeret nagyon is közvetlen módon segíti kisebb csoportok, közösségek létrehozását, amelyek nélkül az iskola nem iskola, amelyek nélkül nevelni nem tudunk. Okítani igen, de nevelni biztosan nem.

A Szülőföldünk" Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete - a megyei önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával - több mint három évtizede szervezi és koordinálja a megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázatot. Az idei pályázatra ismét szép számmal érkeztek felnőtt, ifjúsági és általános iskolás pályamunkák az elhivatott és lankadatlan érdeklődésű és szorgalmú pályázóktól.

Az eredménylista" szerint a 84 benyújtott pályamunkából 69 volt értékelhető, azaz díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemes. Helytörténeti kategóriában 57, néprajzi témában 13, fotó kategóriában 3 pályázatot értékelt a zsűri (15 felnőtt, 53 ifjúsági.)

Győr-Moson-Sopron megye különdíját ebben az évben Hárs József (Sopron) vehette át, aki Szemelvények Johann Karl Schuster 1827 és 1867 közötti feljegyzéseiből. Sopron egy XIX. századi iparos szemével" című pályázatával érdemelte ki a megyei elismerést. Győr város különdíját Takács Istvánné, Az örökkévalóság kertje, - Győr-révfalu temetőjének története" című pályázatáért kapta.

A megyei önkormányzat a díjkiosztó ünnepség helyszínének térítésmentes biztosítása mellett jelentős - 250 ezer Ft - anyagi támogatással is hozzájárult a több évtizedes hagyománnyal bíró pályázat sikeres lebonyolításához.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 05. 09:14, csütörtök | Helyi

A Dortmund sztárja Gyirmóton edz

Karem Adeyemi, a Borussia Dortmund csatára a német U21-es válogatottal Gyirmóton készül a szerdai Izrael elleni mérkőzésre. Tegnap sokan kérték közös fotóra a gyirmóti utánpótlásból.

2024. Szeptember 05. 08:12, csütörtök | Helyi

Tükröt tartanak a nézők elé

Két előadást is láthat a közönség a Győri Balett most készülő bemutatójában.

2024. Szeptember 05. 07:14, csütörtök | Helyi

Hétvégén jön a Győr Rally

Szeptember 6-és 8-a között ismét Győrben száguldanak a WHB Győr Rally versenyautói. A második alkalommal megrendezett versenyre minden eddiginél színesebb program kavalkádot és látványosabb versenyt ígértnek a szervezők.

2024. Szeptember 04. 17:44, szerda | Helyi

A győri ősz egyik csúcsrendezvénye az ETO Park Szolgáltató & Élményközpontban

2024. szeptember 20-án egy igazán grandiózus ingyenes rendezvénnyel várja a győri és a Győr környéki településekről a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont, hogy együtt ünnepeljék az Élményközpont teljes megújulásá