Városlista
2024. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2011. Március 20. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A magas szemétdíjak miatt emelkedik a hulladéklerakók és tilos égetések száma

A magas szemétdíjak miatt emelkedik a hulladéklerakók és tilos égetések száma

Az év eleje óta duplájára emelkedő szemétdíj miatt egyre kevesebben igénylik a hulladékgyűjtő edények elszállítását. A kistelepüléseken élők közül sokan vannak, akik jobb híján elégetik a keletkező szemetet, amelybe a háztartás

"Januárban, februárban, de márciusban sem volt kinn a kukánk, tehát az idén nem tudjuk, hogy mi a számla." A győrszemerei asszony és férje nem fizet a kuka elszállításáért, csak a rendelkezésre állási díjat, ami évi 8500 forint. Azt mondja, ami feleslegessé válik, a fával együtt elégeti a sparheltben. Mások azonban nem ezt a megoldást választják a faluban.

Marcali Miklós, Győrszemere: "Mivel gyújt be? A műanyag ugye lángra lobban, aztán már é alatta a fa meg a szén. Dehogy ott milyen szag van a környéken, abba a negyedórában, az nem igaz. Meg amikor tüzelik a kábelt, vagy a rosseb tudja miket tüzelnek, akkor olyan füst jön onnan, hogy azt hiszi az ember, hogy ég a falu."

"Korábban egy 110 literes edény ürítése 279 forint volt áfával" - így Horváth Gyula győrszemerei polgármester. Most ez az összeg 500 forint, és ha valakinek két edénye van, ami falun nem ritka, már ezer forintot fizet havonta. A polgármester szerint hiába volt nagy az emelés, ez mégsem indokolja a környezetre is ártalmas hulladékégetést.

Horváth Gyula polgármester, Győrszemere: "Megépültek a hulladékudvarok, amelybe a háztartási hulladékon kívül nagyon sokféle hulladék bevihető, illetve gyűjtőszigetek vannak, ahol eddig az ürítő edénybe rakott hulladék helyett szelektíven lehet összegyűjteni a hulladékot, tehát a módja, a lehetősége meglenne annak, hogy mentesítsük a környezetet a káros anyagoktól. Ezt nem teszik az emberek, és az illegális lerakók szaporodnak."

Ilyen hulladékhegyből heti gyakorisággal emelkedik egy újabb Győr környékén.

"Nyilván ebben közrejátszik a hulladékdíjak elmúlt időszakban tapasztalható emelkedése" - véli Truka István. A győri Útkezelő Szervezet ellenőrei a lerakóhelyeken felejtett számlák, személyes papírok által próbálják azonosítani, kitől származhat az illegális gyűjtőkbe kihelyezett szemét. Ha megtalálják az elkövetőt, feljelentik az önkormányzatnál, ahol szabálysértési eljárás keretében 50 ezer forintig büntethetik a hulladék tulajdonosát.

Truka István vezető, Útkezelő Szervezet, Győr: "23 esetben kezdeményeztünk eljárást, 13 alkalommal szabtunk ki helyszíni bírságot, 4 alkalommal tettünk szabálysértési feljelentést, illetve 6 alkalommal köteleztük a vélhető elkövető személyt, az illegális szemétkihelyezőt a terület helyretételére."

Vannak olyanok is, akik nem égetik el, és nem dobják illegális helyre a szemetüket, hanem elvitetik a köztisztasági vállalattal, csak éppen a szemétdíjat nem fizetik be. A Győr-Szol Zrt.-nek 273 millió forinttal tartoznak a notórius nem fizetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.