Városlista
2024. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2011. Március 20. 12:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A moratórium vége: utcaajtó, nyílj ki? Visszaállítható-e a fizetési morál?

A moratórium vége: utcaajtó, nyílj ki? Visszaállítható-e a fizetési morál?

Azzal, hogy július 1-ig meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot a lakáshitel-tartozások adósai számára, csak azoknak jelent védelmet, ahol a követelés behajtásában a tőketartozás összege nem több 150 ezer forintnál. Minden más

"2145 bérlakásunk van, 75 milliónál is több a lakbérhátralék, ez nem kevés, ez körülbelül 650 családnál jelentkezik" - mondja a tatabányai alpolgármester. Az önkormányzatnál úgy látják, időszerű volt, hogy a parlament azokra a természetes személyekre korlátozta az április 15-én lejáró moratórium meghosszabbítását, akik lakáshitel-tartozásból eredő követelés végrehajtás alatt állnak, és nem jogosultak más beköltözhető ingatlan használatára, illetve maradásukkal nem lehetetlenítik el a végrehajtást kérő lakhatását.

Bereznai Csaba alpolgármester, Tatabánya, Fidesz-KDNP: "2000-nél is több családot segítünk lakásfenntartási támogatással, ez majdnem 100 millió forintot jelent évente. Ezek 3-4-5 ezer forintos segítségek, például a távhőben vagy az E.ON felé, illetve az adósságkezelési program, amelyet a családsegítő szolgálat végez, ott is 250 családot vonunk be."

Tatabányán a rezsitartozások csak a távhő esetében elérik a 200 millió forintot, ezek behajtását el kell kezdeni, különben a szolgáltató működése kerül veszélybe.

"Ahol jogerős bírói ítélet és eljárások vannak, az közel 50 eset, ez azt jelenti, hogy az április 15-i moratórium felfüggesztése után ezek a végrehajtások megkezdődnek. A veszélyeztetett családok száma viszont több száz is lehet" - így a győri lakásügyi csoport vezetője.

Győrben úgy látják: sok önkormányzati lakást használó ki tudta volna fizetni a rezsit, de a moratórium védelme miatt hónapok óta görgeti maga előtt az adósságát.

Wajzer Gábor lakásügyi csoportvezető, Polgármesteri Hivatal, Győr: "Van olyan családunk, amelynek a hőszolgáltató tartozása önmagában a 1,5 millió forintot meghaladja, és ehhez jönnek még az egyéb kintlévőségek, tehát akár több millió forinttal is tartozhatnak a közműszolgáltatóknak."

A városüzemeltetést végző Győr-Szol Zrt. kintlévőségei 1 milliárd forintra rúgnak a fogyasztói tartozások miatt. Ugyanez a Pannon-Víz Zrt.-nél a 90 napon túl nyúló tartozások esetében 260 millió forint. Az önkormányzat minden adósnak részletfizetési lehetőséget, vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakást ajánl majd fel.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Az új szerződéseket szándékosan most majd úgy írjuk alá, hogy 1 évre kötjük a szerződést, nem öt évre, mint idáig, és ezalatt az egy év alatt meglátjuk, hogy az önkormányzati lakásban lakó bérlő mennyire tudja és akarja fizetni a közüzemi díjakat."

Nem számíthatnak állami mentőövre azok sem, akik szabad felhasználású jelzáloghitelüket fogyasztási célra költötték, így például gépbeszerzésre, autóvásárlásra, nyaralásra, vagy a vállalkozásuk finanszírozásához.

Császti Ferenc ügyvezető alelnök, Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara: "Elsősorban pénzeszközökre folytatjuk le a végrehajtást, ugye a bankszámlákra, munkabérekre, egyéb jövedelmekre, ezt követően ingófoglalásra kerül a sor, és csak a legvégső esetben kerül sor az adós ingatlanának az értékesítésére. 300-350 ezer ingatlan végrehajtási ügyből árverezésre kerül sor 25-30 ezer esetben, ténylegesen 2500-3000 ingatlan kerül árverezésre."

Császti Ferenc hozzátette: ahol odáig jut el a végrehajtó, hogy a végső eszközt kell használni, az a megindult végrehajtásoknak az egy százaléka.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.