Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Március 19. 12:15, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Adósságcsapdában! Egyre többen fizetik a rezsit is hitelből Győr-Moson-Sopronban

Adósságcsapdában! Egyre többen fizetik a rezsit is hitelből Győr-Moson-Sopronban

sszesen 600 millió forinttal tartoznak a fogyasztók az önkormányzati fenntartású távhőszolgáltatóknak az ország egyik legfejlettebb térségében. Mi lehet máshol? A térség

"Az ingatlanokra jelzálogjogot jegyzünk be természetesen, tehát ahol a tulajdonos megvan, és van tulajdona, ott van esélyünk arra, hogy visszaszerezzük a szolgáltatásaink árát!" - így Milanovich László. A Győri Hőszolgáltató igazgatója elmondta, minden törvényes eszközt kihasználtak már, hogy csökkentsék a tartozásokat. 13 ezer felszólító levelet küldtek ki, valamint egy külső cég bevonásával 3200 adóstól kísérelték meg a haladék nélküli díjbehajtást.

Milanovich László ügyvezető igazgató, Győri Hőszolgáltató Kft.:

"A behajtást nagyban nehezíti az, hogy a végrehajtási ügyek esetében a korábbi években mintegy 80 százalékban jövedelem letiltással végződtek ezek az ügyek, ez most a sorban állás miatt már csak 20 százalékbanl zárul így. Ez nyilván nehezíti a kintlévőségeink behajtását."

Milanovich László a tendencia okaként a lakosság teherbíró képességének csökkenését nevezte meg. A hazai ingatlan- és hitelszakértők szerint azok a családok, akik a rezsit sem tudják fizetni, jórészt azok közül kerülnek ki, akiknek magasak a pénzintézetek felé fennálló tartozásai is.

Peczár László hitelszakértő:

"A hitel nélküli havi kötelezettségeket sem bírja a lakoság, akkor hogyan bírná a hitel havi törlesztésével megnövekedett rezsit fizetni? Tehát törvényszerű, hogy a hitelt hitelből finanszírozzák, és sajnos ebből adódnak a ki nem fizetett hitelek és a felmondott hitelek."

Egyre több adósságcsapdába kerülő család jelentkezik az önkormányzatoknál, amelyek a tartozások kifizetésében nem tudnak segíteni, ráadásul a kormányzati elvonások miatt szociális támogatásokra is a tavalyival azonos, vagy kevesebb költségvetési forrás jut. Győrben ez 820 millió forint.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr:

"A különböző terhek, amelyeket a kormány rótt Győr nyakába, gondolok itt az állami normatívák csökkentésére, az adóerőképesség miatti elvonásra, hiszen az állami normatívák mintegy egymilliárd forinttal csökkentek 2010-ben a tavalyi évhez képest, ezek mind-mind terhet jelentenek."

Az alpolgármester hozzátette: a kormányzat megszorításai miatt az önkormányzatok két tűz közé kerültek: egyik oldalról az elszegényedő családok, másikról az egyre nagyobb kintlévőséggel küzdő önkormányzati cégek adósságállományát kellene kezelniük.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.