Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 30. 11:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Aggódva készülnek a munkaerőpiaci nyitásra a Győr megyei vendéglátóhelyeken

Aggódva készülnek a munkaerőpiaci nyitásra a Győr megyei vendéglátóhelyeken

Az osztrák és német munkaerőpiac megnyitása főleg a hazai szálloda- és vendéglátóipart érintheti érzékenyen. Különösen a nyugati határszélen működő hotelek és panziók, valamint éttermek vezetői számítanak arra, hogy a jobb kere

A szakma félelme nem alaptalan: az Osztrák Szállodaszövetség a közelmúltban közölte: Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is munkaerő-toborzást szerveznek majd a több ezer betöltetlen álláshely feltöltésére.

A Győr-Moson-Sopron megyei éttermekben és szállodákban eddig is általános problémát jelentett a szakács- és felszolgálóhiány. Ez május elseje után tovább erősödhet.

"Az utóbbi 5-10 évben nevelőiskolája voltunk a nyugat-európai piacnak" - mondja Kun Ferenc győri szállodatulajdonos. Győrben a belvárosi vendéglátóhelyek is gondokkal küzdenek, hiszen még a nyugat-magyarországi fizetések is alulmaradnak az Ausztriában megkereshető jövedelmekhez képest.

Kun Ferenc szállodatulajdonos, Győr: "Azokat a dolgozókat próbáljuk megtartani, akik már nem fognak olyan könnyen munkahelyet változtatni, illetve a tanulói állományunkat próbáljuk mi is magunk mellé állítani, ebben viszont mi, vendéglátók kevesek leszünk, ehhez központi segítség szükséges, hiszen éves szinten jelentős összegeket költünk szakképzésre."

A magasabb kategóriájú éttermek sem tudnak béreket emelni: a dráguló élelmiszerárak kigazdálkodása is nagy költségeket jelent. Egy szakács fizetése 170-180, egy pincéré 130-140 ezer forint. Ausztriában ennek a 3-4-szeresére számíthatnak.

Szabó László étteremtulajdonos, Győr: "Elvárjuk a kollégák korrektségét, de azt is tudomásul vesszük, hogy ők is szeretnének valamiből megélni. Mi ebben úgy próbálunk egy kicsit előrébb lépni, hogy sokkal több tanulót foglalkoztatunk, mint általában a hozzánk hasonló nagyságú üzletek, ezt azért tesszük, hogy hátha ezekből a tanulókból maradnak itt nálunk, és ha tovább nem is, egy-két évig itt lesznek."

Mosonmagyaróvárról az elmúlt években is sokan jártak, akár feketén, akár legális körülmények között, Ausztriába munkát vállalni. A Lajta-parti város polgármestere azt reméli, a munkaerőpiac megnyitásával „kifehéredik" a gazdaság, és aki most a távozás mellett dönt, később, a megszerzett tőkéből itthon kezd új vállalkozásba.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Én abban bízom, hogy azok a kiváló szakácsaink, vendéglátóiparban dolgozóink, akik elmennek majd Ausztriába vagy Németországba, azok kellő tőkegyűjtés után hazajönnek, és nálunk fognak vállalkozni. Mindazon plusztudást, tapasztalatot, amit ott szereztek, és hát nem utolsósorban pénzt, azt pedig a város idegenforgalmának, a minőségnek a javítására fogják majd fordítani."

A regionális munkaügyi központ szerint elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében lesz érezhető Ausztria és Németország elszívó ereje.

Rimányiné Somogyi Szilvia igazgató, Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja: "Az ország keleti részéből Ausztriába menni drágább dolog, hiszen ez igazából úgy éri meg, ha ingázik, itt él itt fogyaszt, ha már ott vesz albérletet, és ott éli a mindennapjait, akkor nem olyan magas az az osztrák minimálbér sem."

Az ausztriai Szállodaszövetség adatai szerint legalább 3.700 idényjellegű munkahely nincs betöltve az osztrák szállodákban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.