Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2013. Március 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agyi stimuláció győzheti le az anorexiát

Agyi stimuláció győzheti le az anorexiát

A tudósok felvetették annak lehetőségét, hogy mély agyi stimulációval segíthetnének a súlyos anorexiában szenvedő pácienseken - írja a BBC. A kisméretű kanadai tanulmányban résztvevők közül háromnak sikerült híznia, s az eljárás után hangulatuk is javult.

A kanadai kutatók elsősorban azért végeztek tanulmányt, hogy megtudják, az eljárás biztonságos-e a súlyos anorexiában szenvedők részére. A mély agyi stimulációt, amelynek keretében elektródákat ültetnek az agyba, már korábban használták Parkinson és Alzheimer-kóros pácienseknél is, de ez az első alkalom, hogy étkezési rendellenességben szenvedő betegnél alkalmazták.

A kísérleti kutatás keretében 6, 24-57 év közötti nőt kezeltek az eljárással, akiknél más hagyományos gyógymódok nem segítettek. Az elektródákat az agy azon részébe ültették be, amely szabályozza az egyén hangulatát.

Ezt követően bekapcsolták a készüléket, amely folyamatos elektromos ingerlést okozott a tanulmány 9 hónapos időtartama alatt. A tanulmány végére a 6-ból 3 nőnek sikerült felszednie néhány kilót, s a hangulatuk, életszemléletük is pozitív irányba változott. A kutatók szerint a mély agyi stimuláció segített ezen betegeknek, hogy más szemszögből tekintsenek problémájukra, s egyéb kezelési módoknak is hajlamosabbak voltak alávetni magukat a kísérleti vizsgálatot követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.