Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 03. 12:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr24

Almával avatták fel az új tanszéképületet

Almával avatták fel az új tanszéképületet

Vannak dolgok, amelyek sikerre vannak ítélve, ilyen Győr, a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Motor Kft. kooperációja is.

A felek szerdán egy újabb közös projektet, a Belsőégésű Motorok Tanszék új épületének avatását ünnepelték.

A jövő Győrben épül – ez városunk szlogenje és a mottó most éppen az egyetemen bizonyította létjogosultságát. Május 2-án ugyanis a gyakorlatorientált mérnökképzés új bázisának, a Belsőégésű Motorok Tanszék épületének elkészültét ünnepelhették a partnerek, mégpedig Győr város önkormányzata, a Széchenyi István Egyetem és nem utolsó sorban az Audi Hungária Motor Kft. „Mindig nagy örömmel jövök ide, hiszen városunk dinamizmusát jelképezi a campus. Révfaluban egy teljesen új egyetemi városrész született, ahol a járműipari tanulmányok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, az Audinak köszönhetően” – hangsúlyozta beszédében dr. Somogyi Tivadar alpolgármester.

És valóban: a négykarikás márka szerepe felbecsülhetetlen a kisalföldi megyeszékhelyen, nemcsak az ipar, a foglalkoztatás, hanem a tudomány tekintetében is. „Rendkívül büszke vagyok arra, hogy az Audi képviseletében, én adhatom ezt a létesítményt. Ez egy példátlan fejlesztés, és remélem példaként szolgál szerte az országban, hiszen ez az a perspektíva, amire Magyarországnak ma szüksége van. A humán erőforrás nagyon fontos, és ez a központ a tudományos elmélet és a vállalati gyakorlat összekapcsolásával olyan szinergiákat hoz létre, melyet mind az oktatás, mind pedig a járműipar hasznosítani tud” – emelte ki beszédében Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetője, majd hozzátette: „Több szempontból nyertes helyzetben vagyunk. Ezzel a bázissal az elsődleges célkitűzésünk az volt, hogy tovább fejlesszük az egyetemi képzés színvonalát, hiszen cégünk a motorgyártásban csúcsminőséget állít elő itt Győrben, és innen szolgáljuk ki a világpiacot. Ehhez pedig kellenek a modern technológiák és a szakemberek” – tette hozzá az ügyvezető.

Az ünnepségen az is elhangzott, hogy a jövőben a tanszékre neves, német mérnököket, előadókat hívnak majd meg, akik megosztják ismereteiket a széchenyis hallgatókkal, az ifjú szakemberek pedig kamatoztathatják majd megszerzett tudásukat, akár az Audiban is. 2011-ben egyébként már elkészült a fejlesztés első üteme, amelyben egy, a legújabb technológiát képviselő fékpad már helyet kapott a campuson, így már akkor egyedülálló vizsgálati folyamatokkal dolgozhattak a tanulók. Most pedig újabb laborok és oktatóhelyiségek állnak a tehetségek szolgálatában, többek között uniós alapok támogatásával.

„Néhány éve Thomas Faustmann azt tanácsolta nekem, hogy emeljük új dimenzióba intézményeink kapcsolatát. Ennek az elhatározásnak már három sikeres projektje van, az egyik a motorvizsgálati laboratórium, a másik a járműmérnök tanszékcsoport, mely három tanszékkel alakult meg, a harmadik pedig a most elkészült épület” – ismertette a sikeres együttműködés már kézzel fogható eredményeit dr. Szekeres Tamás, rektor.

A szerdai avatás különlegesnek nevezhető, hiszen a hagyományos szalagátvágástól eltekintettek az érdekeltek, helyette inkább a tudományt jelképező ezüst almát nyújtották át egymásnak a beruházók, ezzel is szemléltetve azt, hogy a „Jövő és tudás Győrben épül!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.