Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2010. Szeptember 04. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: gyor.hu

Átadták a Horgas úti óvodát

Átadták a Horgas úti óvodát

A város mintegy 135 millió forintos európai uniós támogatásból, és több mint 200 millió forintos saját részből újította meg és bővítette a Győr-ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ Horgas utcai óvodai egys

Szabó Jenő önkormányzati képviselő hozzátette, nagy szükség volt az óvodai férőhelyek bővítésére, ami már önmagában is öröm, mint ahogy örömteli az is, hogy ilyen szép és korszerű intézménnyel gazdagodhatott a városrész.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009 októberében a Nyugat-dunántúli Operatív Programban meghirdetett Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése pályázat keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásaként 135.402.878.- forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Győr-ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ Horgas utcai óvodai egységének bővítésére. A 90%-os támogatás mellett 10% (15.044.764 Ft) önrészt kellett biztosítani a pályázathoz.

A komplex óvodafejlesztéshez Győr városa önkéntes vállalásként további 192 millió forinttal járult hozzá, ezzel a pályázatban tervezett 3 régi foglalkoztató felújítása és 2 új foglalkoztató megépítése mellett, még plusz két foglalkoztató és kiszolgáló helyiségek megépítésére is lehetőség nyílt.

A projekt keretében nemcsak egyszerű infrastrukturális állagmegóvásról volt szó, hanem az esélyegyenlőség társadalmi elvárásainak megfelelően a speciális élethelyzettel rendelkezők számára is használható körülmények megteremtéséről. Az integrált nevelési környezet esélyt teremt a mozgásukban korlátozott, hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek számára is. Az európai uniós pályázat, valamint az önkormányzat további forrásbevonásával megvalósuló beruházás keretében az óvoda régi épületrésze - melyben 3 meglévő foglalkoztató és kiegészítő helyiségek vannak - teljes körű felújításon esett át, az új épületrészben négy új foglalkoztató, valamint a szükséges kiegészítő helyiségek, úgymint egyéni fejlesztő és logopédiai szoba, orvosi szoba, melegítő konyha, raktárhelyiségek, mozgássérült vizesblokk stb. kerültek kialakításra. Az óvodabővítés két foglalkoztatója és kiegészítő helyiségei a város által biztosított pályázaton kívüli saját forrásból valósultak meg.

A projektben kiemelt szerep jutott az akadálymentesítésnek. A régi és új épületrész összeköttetésében található az akadálymentes bejárat, ahol az épületek közti átjárást egy emelőrámpa segíti. A tervezéskor az egyéb fogyatékkal élő emberek igényeit is figyelembe vették. A folyosókon a padlóburkolatokban sötétebb vezetősáv jelzi a gyengénlátók számára a biztonságos útvonalat, bizonyos helyiségekben a hallássérült emberek számára a falakba beépített indukciós hurok segíti a könnyebb kommunikációt. Az épületben elhelyezett tájékoztató táblák Braille-írással is olvashatók, így a vakok és gyengénlátók is önállóan tudnak tájékozódni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 05. 09:14, csütörtök | Helyi

A Dortmund sztárja Gyirmóton edz

Karem Adeyemi, a Borussia Dortmund csatára a német U21-es válogatottal Gyirmóton készül a szerdai Izrael elleni mérkőzésre. Tegnap sokan kérték közös fotóra a gyirmóti utánpótlásból.

2024. Szeptember 05. 08:12, csütörtök | Helyi

Tükröt tartanak a nézők elé

Két előadást is láthat a közönség a Győri Balett most készülő bemutatójában.

2024. Szeptember 05. 07:14, csütörtök | Helyi

Hétvégén jön a Győr Rally

Szeptember 6-és 8-a között ismét Győrben száguldanak a WHB Győr Rally versenyautói. A második alkalommal megrendezett versenyre minden eddiginél színesebb program kavalkádot és látványosabb versenyt ígértnek a szervezők.

2024. Szeptember 04. 17:44, szerda | Helyi

A győri ősz egyik csúcsrendezvénye az ETO Park Szolgáltató & Élményközpontban

2024. szeptember 20-án egy igazán grandiózus ingyenes rendezvénnyel várja a győri és a Győr környéki településekről a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont, hogy együtt ünnepeljék az Élményközpont teljes megújulásá