Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2010. Október 25. 17:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az 1956-ban Győrben meggyilkolt három fiatalra emlékeztek a börtönnél

Az 1956-ban Győrben meggyilkolt három fiatalra emlékeztek a börtönnél

Közösen emlékeztek hétfőn kora este a győri börtön előtt az 1956. október 25-én gyalázatosan lelőtt győri szabadságharcosokra: Szabó Bélára, Máté Máriára, Halász Ödönre; valamint további mártírjainkra: Szigethy Attilára, Föld

A fővárosból érkező események híre (a parlament előtti vérengzés) azonnali cselekvésre ösztönözték az embereket. Győrben is kezdetét vette a csillaghullás. A tüntetők 14 pontos követelésére a még fennálló diktatúra azonnal fegyverrel reagált. A győri rendőrség riasztólövésekkel próbálta oszlatni az egyre nagyobb tömeget. A győri börtönből már megkezdték a politikai foglyok kiszabadítását, amikor a börtönhöz érkező újabb ÁVH-ás erősítés fegyvereket hozott. Egy fiatal leány Máté Mária, aki az utcán hagyott gépkocsiból kezdte leadogatni a lőszert és a fegyvereket, a börtön épületéből lelőtték. A tüntető tömeg menekült, majd ostrom alá vette a börtönt. Még újabb két fiatalt gyilkoltak meg a belügyi szervek. Győrben vérben született a szabadság. Tízezres tömeg követelte a pontok teljesítését, és megjelent az első forradalmi röplap is.

A Szigethy Attila Társaság és annak vezetője, Tihanyi László (a vértanú Tihanyi Árpád fia) tavaly emléktáblát avatott a börtön falán, amellyel nem csupán az áldozatokra, de az áldozatok családjaira, a meghurcoltatásokban, megalázásokban részt vett hozzátartozókra is emlékezni kívánnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.

2024. Szeptember 07. 07:11, szombat | Helyi

Őszi nyitvatartás a pannonhalmi főapátságban

A turistafőszezon lezárultával a pannonhalmi főapátság nyitvatartása is őszi üzemmódra állt át, amely lényegében a tavaszinak felel meg. A legfontosabb, hogy hétfőn ne akarjuk látogatni a monostort!

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.

2024. Szeptember 06. 08:14, péntek | Helyi

Új vezérigazgató a Győrplusz élén

A napok óta hallott pletykát maga a polgármester erősítette meg a Polgármesteri Vizit című rádiós műsorában.