Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 25. 14:52, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az államfő aláírta az új alaptörvényt: Győrben is gálaesttel ünnepelnek

Az államfő aláírta az új alaptörvényt: Győrben is gálaesttel ünnepelnek

Hivatalosan is véget ért az alkotmányozás folyamata, Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn délben a Sándor-palotában (képen) aláírta az új alaptörvényt. Hétfőn délben aláírta az új alaptörvényt Schmitt Pál köztársasági eln

Az aláírás napja húsvét hétfőre esett, illetve ez az első évfordulója a Fidesz és a KDNP kétharmados többséget hozó tavalyi választásnak is. A parlamentben múlt hétfőn elfogadott alaptörvény hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben, hatályba pedig 2012. január 1-én lép.

"Mint a földbe vetett mag várja, hogy szárba szökkenhessen" - mondta az aláírás utáni beszédében az alaptörvényről Schmitt. Az államfő szerint a húsvét ünnepe egybefonódik a tavasszal, a természet megújulásával, 2011 tavaszán viszont nem csak a természet újul meg, hanem az ország is. "Húsz évvel a rendszerváltás után nem csak elértünk a történelmi lehetőség kapujáig, hanem át is léptünk rajta" - mondta Schmitt, aki szerint az alkotmány nem lehet néhány szakértőé, mert az mindannyiunk közös ügye. Az alaptörvény az államfő szerint mindenki számára érthető, "egyszerre magyar, nemzeti, korszerű és európai" lett.

"A jog csak a jobb élet esélyét adja meg, semmit el nem végezhelyettünk" - mondta a köztársasági elnök, aki szerint az alaptörvény csak az alapokat rakta le, a kereteket majd az úgynevezett sarkalatos törvények töltik meg. Schmitt reményét fejezte ki, hogy ezek vitája során minden vélemény elhangzik majd a parlamentben, a többség pedig megértő lesz a kisebbséggel szemben. Schmitt valószínűleg az alkotmányozást bojkottáló ellenzéki pártoknak üzent, amikor azt mondta: a képviselőknek nem saját rövid távú érdekeiket kell szem előtt tartaniuk, hanem a nemzet hosszú távú érdekeit.

A tervek szerint az aláírás után fanfárok szólalnak meg, és ünnepélyes őrségváltási ceremónia kezdődik a Szent György téren. Az államfő 14 órakor Horváth Gergely Domonkossal, a Magyar Posta igazgatóságának elnökével ünnepélyes keretek között első napi bélyegzővel látja el a Posta új, az alaptörvény aláírása alkalmából kibocsátott bélyegblokkját. Schmitt 19 órakor ünnepi köszöntőt mond az aláírása alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen a Művészetek Palotájában.

Schmitt Pál beszédét az ország nyolc vidéki helyszínén, illetve a Kolozsváron tervezett gálaesteken is figyelemmel kísérhetik a meghívottak. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága által szervezett rendezvényekre a kormány összesen 135 millió forint átcsoportosítását rendelte el.

- - -

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkársága április 25-én tíz helyszínen - így Győrött is - Nemzeti Gálahangversennyel kíván tisztelegni a Magyar Köztársaság új Alkotmányának elfogadása alkalmából.
A Győri Filharmonikus Zenekar örömmel fogadta a felkérést és szeretettel vár mindenkit az ingyenes gálahangversenyre, hogy együtt és méltósággal ünnepeljük az új alaptörvény elfogadását.

Richter-terem 2011. április 25., 19 óra
Nemzeti Gálahangverseny

Műsor:
Schmitt Pál köztársasági elnök ünnepi beszédének közvetítése Budapestről Kodály Z.: Psalmus Hungaricus Erkel F.: Hunyadi László - nyitány Erkel F.: Bánk bán - Hazám, hazám Liszt F.: Les Preludes
Vezényel: Héja Domonkos, Liszt-díjas
Közreműködik: Boncsér Gergely - tenor
prtnrPerjel ();

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.