Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2017. Augusztus 02. 15:53, szerda | PR

Best of Lenovo: Ideapad, a család barátja

Best of Lenovo: Ideapad, a család barátja

A Lenovo 2008-ban mutatta be az Ideapad családot, amellyel az IBM-től megvásárolt Thinkpad-széria professzionális felhasználóival ellentétben a hétköznapi igényekkel rendelkező vásárlókat kívánta megcélozni.

Mára Ideapad jelzéssel ellátott gépekkel a belépőszinttől kezdve a felsőkategóriáig bezárólag találhatunk, a hihetetlenül változatos termékkínálatnak köszönhetően pedig a Lenovo bárki igényeit ki tudja elégíteni. Legyen szó alapvető igényekről, mint például általános internetezés vagy dokumentumszerkesztés, akár komolyabb multimédiás tartalmak kezeléséről vagy alkalmankénti játékról, az ajánlott lehetőségek között szinte mindig találhatunk egy jól hangzó specifikációkkal rendelkező Ideapad notebookot.

Ez a termékkínálat első ránézésre zavarba ejtően zsúfolt lehet, azonban igényeink racionális módon történő rendezésével, majd azok pénztárcánkhoz való igazításával némi kutatás után könnyen kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabb típust. A következő néhány sorban pár szubjektív gondolatot fogok írni, ami jó kiindulási pontot jelenthet a vásárlás előtt.

A laptop feladatai:
A felhasználási kör részletes átgondolásával jelentős mértékig spórolhatunk. Csak irodai alkalmazások futtatására akarjuk majd használni a gépet és nem vagyunk túlzottan aktív internet felhasználók? Folyamatos kapcsolattartásra, hétköznapi munkavégzésre akarjuk használni a gépet? Fontos a gyors adatbevitel? Mennyire fogjuk mozgatni a számítógépet?

A felhasználási körben számít, hogy mennyi idő alatt tölt be a számítógép? Esetleg játszani szeretnénk vagy komolyabb média feldolgozó képességekre van szükségünk? A megjelölt feladatok végrehajtásához nyújtanak majd segítséget a lejjebb részletezett pontok.

Teljesítmény:
A kellő teljesítmény kérdése teljesen szubjektív, de a tapasztalatok szerint egy belépő kategóriás, azaz alapvető internetezéshez, filmnézéshez és irodai programok futtatásához vásárolt számítógép esetén 4 gigabájt ram, egy gazdaságos kétmagos processzor, 500 gigabájtos merevlemez és HD tartalmak kezelésére alkalmas integrált video vezérlő szükséges. Minél komolyabban végezzük ezeket a feladatokat, annál erőteljesebb komponensekre van szükség, ezért már kellhet 8 gigabájt memória vagy több, egy gyorsabb fájlkezelést és töltést biztosító SSD, nagyobb teljesítményű, i-széria Intel Core vagy ennek megfelelő AMD processzor, illetve igény esetén egy különálló memóriával rendelkező, diszkrét grafikus vezérlő.

Mit fogunk tárolni a gépen?
Ha minden dokumentumunkat, filmünket és egyéb tartalmunkat a számítógépen akarjuk tárolni, de nem fontos a sebesség, választhatunk klasszikus merevlemezzel szerelt gépet. Ha csupán a sebesség számít, de nem tárolunk nagy mennyiségű adatot a gépen, egy 120 vagy 240 gigabájt körüli tárkapacitással rendelkező fürge SSD lehet a jó választás. Amennyiben pedig mindkét lehetőségre szükségünk van, hibrid tárolóval, vagy akár két tárolóval szerelt típusokat is találhatunk a Lenovo gépei között.

Munka vagy szórakozás?
Ha nincsenek különleges igényeink, bármilyen számunkra kényelmes kialakítású billentyűzet megfelelő lehet. Viszont nagy mennyiségű szöveg gépelésekor, vagy adatkezelésnél jól jöhet, ha teljes szélességű és kialakítású, numerikus billentyűkkel szerelt billentyűzetet választunk.

Mennyire kell hordozhatónak lennie a gépnek és milyen körülmények között használjuk majd?
A gép és főként a kijelző fizikai méretének, típusának, felületének, illetve az akkumulátor kellő kapacitásának meghatározásakor lehet fontos ez a szempont. Általános célra egy kisebb felbontású olcsóbb TN panellel szerelt gép is megfelelő lehet, hosszabb használati idő, illetve bizonyos feladatok viszont felsőbb kategóriába tartozó nagy felbontású IPS panelt kívánnak meg.

Ha könnyen mozgatható és alacsony tömegű gépre van szükségünk, bizonyos kompromisszumok mellett lehet, hogy egy könnyebb 14”-os méretű laptop lesz a legjobb, nem egy általános célú 15,6”-os modell. Viszont ha médiatartalmak feldolgozása vagy filmnézés a fő profil, akkor akár 17”-es kijelzővel szerelt notebook is számításba jöhet. A környezettől függően matt vagy fényes felületű képernyőt választhatunk. Minél hosszabb időt töltünk úton, annál nagyobb kapacitású akkumulátort érdemes választani.

Kell-e operációs rendszer?
Manapság rengeteg gépet találhatunk, amely előtelepített operációs rendszerrel érkezik és gyakorlatilag a kézhez vételt követően már használható. Leginkább Windows 10 Home jön szóba ilyen esetekben, viszont ha költségvetésünkbe nem fér bele, jó alternatíva lehet az otthoni telepítésekhez valamelyik felhasználóbarát Linux disztribúció is.

Akarunk játszani?
A laptopokon való játék mindig erős kompromisszumokat kíván meg ergonómiai és technológiai okokból, de ez nem jelenti azt, hogy kedvenc szórakozásunkról teljesen le kell mondanunk. Az Ideapad család számos olyan képviselőt is tartalmaz, amely diszkrét grafikus vezérlővel rendelkezik, ezáltal az integrált video vezérlővel szerelt típusokkal szemben némileg több lehetőséget nyújt a felhasználók számára.

Milyen összeget tudunk a vásárlásra szánni és mennyi időre vesszük a gépet?
Ha hosszú időre vásároljuk a számítógépet, akkor érdemes minél hosszabb garanciával vásárolnunk, illetve a gép specifikációit egy kicsit magasabb szintre belőnünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 10:32, szombat | PR

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fotózás igen gazdag történelemre tekint vissza, a képek előhívásának lehetőségei azonban legalább annyit fejlődtek, mint rögzítési módjaik.

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését