Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Március 19. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Beváltak a kamerák? Győrben kevesebb az utcai erőszak és a prostituált

Beváltak a kamerák? Győrben kevesebb az utcai erőszak és a prostituált

Erősödött a megélhetési bűnözés a megyeszékhelyen, de a bűncselekmények száma a tűrhető határon belül maradt- mondta el Horváth Csaba városi rendőrkapitány

A gazdasági bűncselekmények száma 29,6 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Lényegesen kevesebb, mindössze hat esetben indult eljárás pénzhamisítás miatt. Növekedett a rablások száma, de kiemelkedő, 72,5 százalékos volt a nyomozási eredményesség. A rendőrök tapasztalata szerint egyre gyakoribb az időskorúak sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény, a kifosztás, a rablás, a zsarolás. A kapitányság idén kiemelt figyelmet fordít az ilyen bűncselekmények megelőzésére, az idősek felvilágosítására.

Győrben tavaly ezer lakosra 49,1 bűncselekmény jutott. A vagyon elleni esetek közül a betörés, a gépjárműlopás és feltörés gyakoribbá vált, a zseblopások, rongálások száma csökkent. A szakemberek szerint jót tenne a statisztikáknak, ha jobban figyelnénk vagyontárgyainkra, nem hagynánk nyitva az autónkat, a lakásunkat. Mint kiderült, több betörőt, rablót megzavartak munka közben, a rabosított személyek száma a 2009-es esztendőben 2 ezer 309-re emelkedett. Az elfogottak negyede utazó bűnöző volt.

A közterületeken elkövetett jogsértések száma 5,6 százalékkal csökkent. A garázdák nem lettek kevesebben, de a közrend ellen elkövetett bűncselekmények jelentősen, 24,5 százalékkal lettek ritkábbak az egy évvel korábbinál. Javult a helyzet a Kálóczy téren és környékén, ami a kamerarendszernek és a hétvégenként folyamatosan járőröző rendőröknek köszönhető. A kamerák jótékony hatása az is, hogy kevesebb a prostituált a Révai utcában és a Radnóti szobornál. A kapitány hangsúlyozta, a jövőben fokozottan figyelnek a város éjszakai szórakozóhelyeinek környékére, s bővítik a peremkerületek, Szabadhegy és Szentiván térfigyelő rendszerét.

Tavaly a városban 763 közlekedési baleset történt. Többségük csupán anyagi kárt okozott, de így is 2065 eset járt együtt személyi sérüléssel, s 6-an haltak meg Győr útjain. A balestek fő oka továbbra is az elsőbbségi jog meg nem adása, a gyorshajtás, a kanyarodás szabályainak megszegése. Felére csökkent a gyalogosok hibájából bekövetkezett balesetek száma. A legveszélyesebb környék a Belváros és Adyváros. Tavaly 813 ittas vezetőtől vették el a jogosítványt néhány hónapra. Búcsúzniuk kellett vezetői engedélyüktől a lakott területen 80 kilométernél gyorsabban hajtó, lefülelt autósok is.

A városi kapitányság évértékelése azzal az adattal fejeződött be, amely szerint nyolc esetben kellett alkalmazni a tavaly októberben bevezetett távoltartás intézményét. Ilyen intézkedésre az országban elsőként Győrben került sor. Az idei célkitűzésekről azt tudhatták meg a képviselők, hogy a városi rendőrség szeretné visszaszorítani a közterületi bűnözést, s csökkenteni a vagyon elleni, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.