Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 30. 12:46, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Bioetanol, a tisztább környezetért

Bioetanol, a tisztább környezetért

A napokban látott napvilágot az a hír, hogy a kormány „túl kompenzáltnak” tartja a etanol alapú üzemanyagok állami támogatását...

A napokban látott napvilágot az a hír, hogy a kormány „túl kompenzáltnak” tartja a etanol alapú üzemanyagok állami támogatását, és egy javaslat szerint jövedéki adóval kívánják terhelni a növényi alapú üzemanyagokat is. Az etanollal hajtott járművek előnyeiről Szabó Mihályt kérdeztük, aki évek óta foglalkozik benzin üzemű autók átállításával etanolos üzemanyagra, Győrben a Fehérvári úton.

- A jelenleg ismert elképzelés szerint, megközelítően 12 forinttal emelik majd az etanol alapú üzemanyagok árát, ám számításaink és tapasztalataink szerint, még így is megéri etanolra váltani. Az etanolnak kisebb az égése, mint a benzinnek, ezért az átalakítás után megközelítően 20 százalékos fogyasztásnövekedést lehet tapasztalni, ám tudva azt, hogy az E85-os üzemanyag ára körülbelül 100 forinttal olcsóbb, mint a benzin, száz kilométerenként 3- 600 forintos megtakarítást lehet elérni. Mindezek mellett az etanol környezetbarát. Megközelítően 80 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát a környezetbe, mint a hagyományos üzemanyagok.

- Mire van szükségünk az etanolos üzemeltetéshez?

- Pusztán egy bioetanol átalakító kell, aminek az ára 29.500 és 120 ezer forint között mozog. Az ár függ az autó- és a készülék típusától, drágább készülékek vásárlása esetén részletfizetési lehetőséget is tudunk biztosítani. Maga a beszerelés nem vesz igénybe sok időt, egy, másfél óra alatt meg is van, úgyhogy az ügyfelünk akár meg is várhatja a beszerelést. Van még egy nagy előnye az általunk forgalmazott készülékeknek, mégpedig az, hogy teljesen mobil. Egy esetleges autócsere után, minden további nélkül áthelyezhető az új kocsiba, további előny, hogy a beszerelés után nem kell újra vizsgáztatni a járműveket, mint a gázüzemű autók esetében.

-További környezetbarát megoldásokkal lehet növelni a gépkocsik teljesítményét, és csökkenteni a fogyasztását?

- Természetesen van erre mód. A közelmúltban kezdtünk forgalmazni egy hidrogén technológián alapuló üzemanyag katalizátort, az ECO-TAK rendszert. Minden szívó-turbó diesel és benzines motorral ellátott személygépkocsi,,kishaszongépjármű,motorkerékpár üzemanyag ellátó rendszeréhez csatlakozható, 7-15%-os fogyasztáscsökkenést eredményező szabadalmilag védett,speciális berendezés. Ez a készülés semmilyen elektronikát nem tartalmaz, pusztán az üzemanyag csőre kell csatlakoztatni. Ez a katalizátor az üzemanyagokban kötött formában jelen lévő hidrogént felszabadítja, amelynek következtében plusz adalékok nélkül teszi tökéletesebbé az égést. Minden esetében 30- 70 százalékkal csökken a káros anyag kibocsátás a készülék használatával. A termékre 30 napos pénz visszafizetési garanciát vállalunk, beszerelési költsége 3 ezer köbcentiig 30 ezer forint. A berendezés élettartalma százezer kilométer.

- Ha már a motor égéséről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gyújtógyertyát sem…

- Így van, az átalakítások során szoktuk javasolni a gyertya cseréjét is. Általában a tökéletesebb égést biztosító 160 ezer kilométer élettartalmú E3 Gyémánttűz elnevezésű gyertyát szoktam ajánlani. Használatával akár 12 százalékos teljesítménynövekedést, és akár 13 százalékos fogyasztás csökkenést is el lehet érni. Ötven üzemóra után pedig drasztikus, 58 százalékos szénmonoxid kibocsátás csökkenést lehet tapasztalni.

- Ha valaki kedvet kapott átállásra a bioetanol üzemre, hol találja meg a szervizüket?

- Győrben a Fehérvári út 25.-ben találnak meg bennünket. Előzetesen pedig tájékozódhatnak a honlapunkon is a www.etanolplus.hu címen. Itt minden lényeges információt megtalálnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.