Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2017. Május 10. 11:41, szerda | Helyi

Björn Freiberg: "Nagyon hálás vagyok a győrieknek" - Interjú

Björn Freiberg:

Az után, hogy Oscar-díjat nyert a Saul fia most találkoztunk először a győri színésszel, akivel azóta sok-sok pozitív dolog történt.

Még most is szívesen beszél arról, hogy érezte magát, amikor ez a folyamat elindult, majd a Saul fia elnyerte a legrangosabb filmes díjat."Ez egy utazás volt, ami a Cannes-i filmfesztiválon kezdődött. Onnantól kezdve, hogy világszerte ismert lett a film. Nemes Jeles László (Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, az Oscar- és Golden Globe-díjat nyert Saul fia rendezője - a szerk.) majdnem egy éven keresztül beutazta a világot és bemutatta a filmet. Az Oscar volt ennek az utazásnak a csúcspontja. Nehéz ezt felfogni. Egy színésznek ez hihetetlen. Ahogy végigkövettem az egész folyamatot, egyre valószínűbbé vált a győzelem. Épp Tirolban voltam. Reggel öt órakor. Kiabáltam! Felfoghatatlan volt! Hogy mi történt velem ezután? A Saul fia filmes körökben összekovácsolta a társaságot. Egy család lettünk a filmnek köszönhetően a fogatásoktól kezdve. Nagyon nehéz ezt a külvilág felé kommunikálni, hogy mit jelent számunkra ez a család, a film, de azt mondanám egyfajta lazaságot adott az Oscar. Erősítette az önbizalmunkat. Előtte majdnem húsz éve nem játszottam filmben. Svájcban játszottam színházban, saját darabot írtam, majd Hagen-ben tanultam, elindultam az akadémiai úton. Éreztem, hogy változtatni kell. Ez volt az első filmes szereplésem nagyon hosszú idő óta."

Egykor a Széchenyi István Egyetemen tanítottál. Őszintén, hiányolod egy kicsit a pedagógust, akit most a színész helyettesít?

Imádtam tanítani, de tudtam, hogy ez már nem én vagyok. Tanítás után, amikor forgatni mentem, ott éreztem, hogy igazán önmagam lehetek. Persze, ilyenkor az ember nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz, csak amit most csinál az szuper! Mióta felmondtam, voltak megkeresések, hogy nem szeretnék- e tanítani. Bármennyire is szeretem, ez távol került tőlem. Talán vissza fog jönni valamikor, de most még nem tudom elképzelni.

(Björn Freiberg mint Klaus Kramer a "Szürke Senkik" filmben (rendező: Kovács István, Film Positive, 2016)

Az interjúra Björnt három gyermeke is elkísérte. Arra a kérdésre, hogy érdeklődnek-e a színészet iránt az alábbi választ adták:

Ráhel: Nekem nem való a színészet. :)

Jasmin: Nem tudom. Megnézném, hogy milyen vagyok benne, nagyon szívesen kipróbálnám. :)

Ifjabb Björn: Abszolút nem. :)

Björn: Úgy érzem, hogy büszkék rám, de normális módon fogják fel a dolgokat, és ez így szuper.

Van olyan vágyad, aminek a beteljesülésére még vársz?

Persze, sok ötletem van, amit szeretnék még kifejezni. Sokat olvasok, sok íróval vagyok kapcsolatban, foglalkoztat a könyvírás gondolata.

Melyik filmben láthatunk viszont legközelebb?

Nehéz megmondani, nem tudom, hogy melyik film jön ki először. Tavaly ősszel forgattuk a Szárnyas fejvadász 2-t, Ryan Gosling és Harrison Ford itt voltak Budapesten. Kicsi szerepet kaptam a filmben, a „galaxis őrzői” Dave Bautista mellett. Közben Tv-ben volt latható a „Szürke Senkik” háborús film, ahol az egyik főszerepet játszottam, s ami mások mellett a legjobb TV-s filmet nyerte idén. A „Tiszta Szívvel” (Till Attila filmje) is szépen teljesített. Épp kijött az angol Fehér király film, amit Dragomán György könyve alapján filmesítettek meg. Nem annyira figyelek oda, hogy mi jön ki legközelebb, inkább a mostani munkára koncentrálok. Sok nemzetközi projekt van, ezeket is szeretem, pl. épp játszunk egy német színdarabot Budapesten, német színészi gárdával: J.W.Goethe – Die Mitschuldigen. Nemes László felkért az új filmjéhez („Sunset”) egy szerepre, most arra készülök éppen.

"Nagyon hálás vagyok a győrieknek, és azért ami itt történt velem Győrben. Az egyetemnek is nagyon hálás vagyok, hogy támogattak végig. A Facebook - oldalamon is sok elismerést kapok volt kollégáktól, diákoktól. Nagyon elégedett vagyok."

(Björn Freiberg a "MaiMese" rövidfilmben, rendezők: Holub Nora/Tkálecz Zsófia, 2016)

Melyik karakter áll hozzád a legközelebb?

Alapvetően muszáj szeretned azt a figurát, amit kapsz. Ha nem szereted azt a figurát, akkor nem is tudod jól eljátszani. Általában engem szoktak felkérni, mint rendőr, mint gengszter, vagy katona. Ezek kemény figurák. Én nem ilyen vagyok, de ők ezt látják bennem, ezt tudom adni és szeretem is adni. Itt ki tudom élni azt, amit a való életben nem. A gonosz figura az mindig érdekes, „hálás” figura. Izgalmas ezzel foglalkozni. Van egy keretem, ami biztonságot ad és azon belül messzire lehet menni. Egy forgatáson minden adott, neked csak a saját szerepedre kell fókuszálnod. Ez olyan jó érzés. Csak ezt tudom mondani a karakterről.

Björn sokat utazik, az elmúlt időszakban hosszabb időt töltött Ausztriában. Győrből egy évvel ezelőtt elköltözött."Budapesten élek jelenleg. Győrből nehéz ingázni. Sokszor hajnalban kezdünk, vagy késő este forgatunk. Így bármikor bárhol ott tudok lenni. Az, hogy jelen vagyok a filmes családban (ami viszonylag kis család), hogy új emberekkel találkozom nagyon fontos. Nem úgy érzem magam, mint egy győri, aki Budapesten idegen, hanem családias a környezet ott. Nem járok sok helyre, ugyanazokkal az emberekkel találkozom. Szeretem Győrt. A teret, a Csillag presszót, a Fecskét, az Üvegest. A jó levegőt és a sok vizet. Nyáron szuper jó."

Lead fotó: Björn Freiberg a "Goethe - Die Mitschuldigen" színházi produkcióban (Neue Bühne Budapest, 2017)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagycenki iskola: „Ilyen mértékű gyűlölet hogyan alakulhatott ki”?

Munkáltatói egyeztető megbeszélést tartottak a nagycenki iskolában kialakult helyzet rendezése érdekében.

2024. Július 28. 08:13, vasárnap | Helyi

A Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu táborában jártunk

Idén nyáron is szervez napközis kajak-kenu táborokat a Győri Vízisport Egyesület.

2024. Július 28. 07:12, vasárnap | Helyi

Szamárköhögés: javasolják a betegség elleni emlékeztető oltás a várandósoknak

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.