Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 06. 09:20, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Borkai: "A régió kiemelt fontosságú kérdése a szakképzés erősítése!"

Borkai: "A régió kiemelt fontosságú kérdése a szakképzés erősítése!"

A régióban résztvevő cseh, szlovák, osztrák és magyar települések polgármesterei a győri Városházán találkoztak. Ebben a félévben a magyar fél a Centrope Régió elnöke, ezt nem titkoltan az EU-s elnökséghez igazították. Május 5-é

2003-ban a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Ausztria és Magyarország 6,5 millió lakosú 16 régiójának és városának kormányzói, polgármesterei megállapodtak abban, hogy közösen fejlesztik a határokon átnyúló CENTROPE régiót. 2011. május 5-én a legfelső szintű politikai vezetők 2007 óta először azért találkoztak, hogy egy félévenkénti, magas szintű találkozó-sorozatra épített új együttműködés kereteit alakítsák ki.

A Győri csúcstalálkozót a 2011. május 1-jével a munkaerő szabad áramlása előtt álló utolsó akadályok lebontása idején rendezték. Ebből az alkalomból a politikusok a polgárok számára lehető legnagyobb előnyöket biztosító, a határon átnyúló integráció elmélyítésével kapcsolatos feladatokról is tárgyaltak. Összefoglalták a szakképzés, munkaerő-mobilitás fejlesztésével, a közös üzleti térség alakításával kapcsolatos véleményeket.

Borkai Zsolt a házigazda Győr polgármestereként elmondta, előremutató és hasznos tanácskozáson vannak túl azokban a kérdésekben, amelyek a régió minden tagországát érintik. Ezek közül is kiemelt fontosságú a szakképzés kérdése, a munkaerőpiaci elvárásokhoz való alkalmazkodás. Hangsúlyozta, a térség fejlődésének egyik záloga a kutatásfejlesztés mellett a megfelelő szakképzési rendszer.

Borkai Zsolt a rendezvényen ünnepélyesen átadta az elnöklést a szlovák félnek, amely a következő időszakban tölti be ezt a posztot a Centrope Régión belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.