Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Május 25. 07:55, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Borkai Zsolt: az iparűzési adó megszüntetése bedőléshez vezetne

Borkai Zsolt: az iparűzési adó megszüntetése bedőléshez vezetne

Győr gazdasági helyzete stabilnak tekinthető, a beruházások jövőben is tovább folytatódnak. A városvezetés célja, hogy a fejlesztésekkel indirekt módon munkahelyeket teremtsen. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az elmúlt időszakban 6 mill

A polgármesteri, a parlamenti és az olimpiai pozícióm nagyon jól kiegészíti egymást, a hármas funkció számos előnnyel bír. Országgyűlési képviselőként akár a Győr táblát is kitehetném ülőhelyem mellé, hiszen számomra a város az elsődleges - hangsúlyozta a Rádió Orient stúdiójában Borkai Zsolt polgármester, országgyűlési képviselő, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és az 1988-as szöuli olimpia bajnoka.

Győr gazdasági helyzete stabilnak mondható, sikerült elkerülni az eladósodást. Ennek ellenére számos területen nehézségekkel szembesülünk. A költségvetés nagymértékben támaszkodik a helyi iparűzési adóra, ennek megszüntetése bedőléshez vezetne. Az oktatási és szociális rendszerünk erős, azonban évről-évre szembesülnünk kell a fenntarthatóság kérdésével. Oktatási rendszerünket a szakképzés felé tereltük, hiszen a válság után szükség lesz megfelelően képzett szakembergárdára. Reméljük, hogy a duális képzés minél hamarabb bevezetésre kerül, és az új szakemberek rövid időn belül munkába tudnak állni. Emellett egyetemi fejlesztések keretében egy kutató-fejlesztő központot is létrehoztunk. A nehéz gazdasági helyzet ellenére minden évben történnek beruházások, az útfejlesztések folyamatosak. 2006 és 2010 között 5 milliárd forintos költségvetésből hidat építettünk, továbbá fejlesztettük a környező infrastruktúrát - írta le Győr gazdasági helyzetét a város polgármestere.

A február 25-én elfogadott költségvetésben 2 milliárd forinttal apadtak a város lehetőségei. Így számos fejlesztést le kellett lassítanunk. A csökkent költségvetés ellenére pályázati pénzekből folytatni tudtuk a fejlesztéseket. Ezekbe a folyamatokba a helyi vállalkozásokat is bevonjuk. A jövőben multifunkcionális csarnok építését, a belváros rehabilitációjának folytatását tervezzük. Emellett az ipari parkunkat is fejleszteni, bővíteni kívánjuk. A beruházásokkal így indirekt módon munkahelyeket is teremtünk - emelte ki Borkai a várost vonzóbbá tevő fejlesztéseket.

A városban nemcsak a nagyobb cégek indultak fejlődésnek, az önkormányzat támogatásaival a mikro- és kisvállalatok is stabilizálták helyzetüket. Minden olyan nagyvállalatnak örülünk, amely a munkahelyteremtés mellett lendületet is ad a településnek. Szívesen látunk mindenkit, ehhez azonban meg kell teremtenünk a megfelelő infrastrukturális és szellemi közeget. Emellett külföldön is el kell adnunk városunkat, be kell mutatnunk a helyi potenciális fejlesztési lehetőségeket. 2006 végén komoly kampányt indítottunk ennek érdekében, mely az elmúlt évben az Audi, az egyetem és az önkormányzat együttműködésében csúcsosodott ki - emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.
Az önkormányzat a szociális alaphoz kapcsolódó büdzsét minden évben emeli. A vezetés maximálisan családbarát, a város közel 5 ezer szociális családdal rendelkezik. A legfontosabb, hogy az embereknek legyen munkája. Ha van munka, van fizetés, az emberek boldogulnak. Ennek feltételeit kell megteremtenie az önkormányzatnak. A lakosságnak a távhőszolgáltatásban is kedvezünk, azonban az önkormányzati szolgáltató cég sem mehet tönkre. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt. Az időseknek átlátható, eredményes támogatási rendszert építettünk ki. A sok rendezvény mellett ingyenes termálbérleteket is biztosítunk számukra - mutatta be Győr szociális ellátórendszerét a polgármester.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az elmúlt időszakban 6 milliárd forintos támogatást kapott az államtól. Azonban a plusz összegekhez különböző új feladatok ellátása is társult. A sportolók felkészítése mellett a MOB-nak a jövőben a szabadidős sporttevékenységekért, a tömeg- és diáksportért is felelősséget kell vállalnia.

Az egycsatornás finanszírozási rendszer jobb helyzetet biztosít a magyarországi sportéletnek. A 2011-es év nem szólhat másról, mint az olimpiai kvalifikációs versenyek finanszírozásáról. Azonban a jövőben pályázatok útján kívánjuk felhasználni a pénzeket. A sport területén az egészségügyi lehetőségek fenntarthatósága mostoha helyzetbe került, a rendszer átalakításra vár. Az olimpikonok felkészítése a 2012-es londoni olimpiára zökkenőmentesen kell, hogy menjen. Jelenleg ez a MOB elsőszámú prioritása. Továbbá a sportkórház korábbi funkciójának visszaszerzése is fontos feladatunk. Ehhez azonban komoly állami támogatás szükséges - zárta szavait Borkai Zsolt.

(OrientPress Hírügynökség)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.